Sărbătoare istorică pentru comunitatea de români din Mejorada del Campo – Spania

Ca rod al strădaniilor din ultimul an, comunitatea de români din Mejorada del Campo, Spania, a trăit momente de mare bucurie duhovnicească duminică, 24 februarie, când lăcașul de rugăciune pe care românii de aici I l-au închinat Domnului a fost târnosit, informează Ziarul Lumina.

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, alături de Preasfințitul Timotei al Spaniei și Portugaliei, a slujit Preasfințitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, care a adus spre închinare o părticică din moaștele Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina și, de asemenea, a lăsat aici în dar o altă părticică din moaștele sfintei. Nu întâmplător această sărbătoare istorică din Parohia „Întâmpinarea Domnului” s-a ținut sub patronajul Sfintei Ecaterina, întrucât păstorul ei, părintele Grigore Pană, a fost hirotonit în ziua de pomenire a acestei mucenițe, slujind ca diacon al Preasfințitului Ambrozie înainte de venirea în Episcopia Spaniei și Portugaliei.

Credincioșii români au participat în număr mare la sfințirea bisericii din Mejorada del Campo, rânduială în cadrul căreia au fost așezate sfinte moaște în piciorul Sfintei Mese, alături de pomelnicele credincioșilor și Hrisov, a fost îmbrăcată Sfânta Masă, au fost miruiți pereții și stropiți cu agheasmă. Sunt momente la care mulți credincioși participă o singură dată în viață, momente trăite cu o intensitate mult mai mare de românii din diaspora, care sunt nevoiți să participe la sfintele slujbe în spații industriale, nave, săli de clasă sau altele care le sunt închiriate și trebuie transformate în biserici.

Duminică s-au bucurat de vizita celor doi ierarhi, de binecuvântările primite, de cuvintele de învățătură puse la suflet, iar pentru părintele Grigore a fost o zi care a încununat întreaga sa slujire clericală de până acum, avându-i alături atât pe Preasfințitul Timotei, sub slujirea căruia se află de la venirea în Spania, precum și pe primul său chiriarh, Preasfințitul Ambrozie, care l-a călăuzit de la început.

„Oriunde am fi, trebuie să fim un gând și o inimă”

Emoționat de primirea făcută de către micii enoriași, îmbrăcați în straie populare românești, Preasfințitul Ambrozie i-a sfătuit pe români să își crească fiii în credință, să nu își uite cultura și limba lor, să le vorbească mereu copiilor în românește: „Oriunde am fi, trebuie să fim un gând și o inimă, să ne rugăm unii pentru alții, să rămânem alături de preoții noștri, care se roagă pentru dumneavoastră, care vă pomenesc în rugăciunile lor, care vă binecuvântează. Ce mare lucru e să participi duminica la Sfânta Liturghie, după o săptămână în care le-ai făcut pe toate și ești obosit și bulversat, necăjit și amărât, dar vii la biserică și te întâlnești cu frații și vorbești românește și gândești românește”.

Preasfințitul Timotei i-a adresat mulțumiri Preasfințitului Ambrozie pentru participarea la acest eveniment important din viața românilor din Mejorada del Campo și pentru toate darurile făcute. De asemenea, le-a mulțumit credincioșilor pentru că sunt alături de preotul lor, reușind să transforme două hale industriale într-o biserică, pe care să o desăvârșească de acum înainte prin prezența și rugăciunile lor, ei fiind Biserica cea vie, ei însuflețind zidurile ridicate spre închinare.

Au realizat acest lucru în ultimele șase luni, după ce de la înființarea parohiei, 15 februarie 2011, au slujit într-o altă locație pe care au amenajat-o asemenea unei biserici ortodoxe românești. Însă, cu timpul, parohia s-a dezvoltat tot mai mult, numărul celor care participau duminică de duminică la sfintele slujbe a crescut, iar spațiul a devenit neîncăpător. Astfel, în august 2012 au închiriat două nave industriale, la care au început imediat lucrările: le-au unit, au amenajat pereții, au schimbat tavanul, au trecut apoi la elementele specifice unei biserici ortodoxe, realizând arcade din cărămidă pentru icoanele de pe pereți. Catapeteasma a fost sculptată aici, în Spania, de fratele părintelui Grigore, iar icoanele ce o împodobesc au fost pictate la Mănăstirea Turnu din județul Prahova.

În semn de recunoaștere a întregii misiuni pe care părintele Grigore Pană a făcut-o până acum la Mejorada del Campo și nu numai, i s-a acordat rangul de iconom stavrofor, primind Crucea pectorală. Distincția primită de un preot vine de fiecare dată ca răspuns la comuniunea și conlucrarea cu enoriașii săi. Nu le-a fost ușor să ajungă aici, fiind departe de țara lor, de familie, unii chiar de părinții sau copiii lor, însă pentru românii plecați peste granițe, biserica devine, așa cum o spunea și Episcopul Ambrozie, spațiul în care se întâlnesc cu Dumnezeu, cu Tatăl tuturor, dar, totodată, este spațiul în care se întâlnesc frații între ei. Aici, în biserică, au învățat să nu renunțe la moștenirea lor, să își păstreze în primul rând credința, tradițiile, limba, cultura, aici se simt români și se simt acasă.

Comentarii Facebook


Știri recente