Sărbătoare în Mărginimea Sibiului

„Sibiu: județul care trăiește prin cultură” este sloganul sub care se va desfășura cea de-a IV-a ediție a Zilelor Culturale ale județului Sibiu. La sfârșitul acestei săptămâni vor avea loc mai multe activități culturale în localitățile din Mărginimea Sibiului, îndeosebi la Tălmaciu, Jina și Sibiel.

Cea de-a IV ediție a Zilelor Culturale ale județului Sibiu de la sfârșitul acestei săptămâni se desfășoară în Mărginimea Sibiului și are ca punct central orașul Tălmaciu, informează „Ziarul Lumina”.

La organizarea acestei manifestări participă și localitățile Jina și Săliște. Sărbătoarea culturii din județul Sibiu aduce în prim plan tradițiile, dar și cultura contemporană, din dorința organizatorilor de la Consiliul Județean (CJ) Sibiu de a atrage public de toate vârstele.

„Iată că ne pregătim să deschidem cea de-a patra ediție a acestui proiect prioritar al Consiliului Județean Sibiu. El este inclus în Strategia de dezvoltare a județului Sibiu și urmărește concentrarea acțiunilor culturale într-o anumită zonă etnografică a județului, în cele două zile de la sfârșit de săptămână, cu scopul de a revitaliza viața culturală din toate localitățile județului și de a promova turismul în cele cinci zone etnofolclorice: Valea Secașelor, Valea Târnavelor, Valea Hârtibaciului, Țara Oltului și Mărginimea Sibiului. Îi invit pe toți locuitorii județului să participe la programele culturale și turistice pentru că pot vedea și afla lucruri minunate din tradițiile noastre, dar, în egală măsură, și din creațiile contemporane”, a spus Ioan Cindrea, președintele CJ Sibiu.

Concerte, filme, târg

Sâmbătă, 30 august, la Tălmaciu are loc, de la ora 17:00, deschiderea oficială a programului din cadrul proiectului „Zilele culturale ale județului Sibiu”, care include mai multe manifestări artistice. La Jina, la Biblioteca locală are loc activitatea „Spune-mi o poveste despre satul tău!” – biblioatelier de creație literară cu tâlc a poveștilor. La Șesul Jinarilor, de la ora 18:00 are loc „Ora de muzică clasică” – recital „Brassed Up Quintet” cu lucrări de: J. Pachelbel, G.F. Händel, G. Holst, H. Mancini, L. Pollack. De la ora 19:00, Caravana ASTRA Film prezintă, într-un spațiu neconvențional, două filme în regia lui Dumitru Budrală: „Județul Sibiu. Poarta de sud a Transilvaniei” și „Jina – Povestea unui sat din Mărginimea Sibiului”, un film-document despre cultura păstoritului, ritualurile ancestrale, târgurile de altădată, nedeile păcurarilor, fluierul și cântatul de dungă, legendele despre lumi de demult, dar și legăturile permanente cu românii de dincolo de munți, prin practicarea păstoritului transhumant, despre viața de ieri și de azi a comunității unui sat cu o extraordinară vitalitate, un film despre o cultură odinioară puternică, cultura păstoritului, pe cale de dispariție în România, conform comunicatului CJ Sibiu. Urmează lansarea cărții „File de cronică ale parohiei și localității Jina”, un studiu istoric în care autorii oferă date despre geografie, demografia, istoria Jinei, ocupațiile locuitorilor, viața bisericească, școala din comună și particularitățile graiului din Jina.

Excursii și spectacole

În cea de a doua zi a manifestării, duminică, la Tălmaciu poate fi vizitată o expoziție cu vânzare de produse tradiționale, iar publicul este așteptat la un spectacol folcloric, la care participă Ansamblul „Doruleț” din Racovița, Ansamblul „Valea Moașei” din Sebeșu de Sus, Ansamblul „Datina” din Tălmaciu și alte ansambluri tradiționale. Elevii Școlii Populare de Arte și Meserii „Ilie Micu” din Sibiu vor susține un recital, urmat de Ansamblul Profesionist „Cindrelul Junii Sibiului”. La Săliște, la Casa Memorială „D. D. Roșca”, de la ora 16:00 are loc prezentarea volumului de „Opere Filosofice” D.D. Roșca, apărut la Editura Academiei, 2012 – 2013.

Ca și la edițiile precedente, din program fac parte excursiile de descoperire a regiunilor sibiene, de data acesta în Mărginimea Sibiului, cu circuitul tematic „Oierit și meșteșugari în Mărginimea Sibiului” de sâmbătă, 30 august.

Drumul de la poalele Cindrelului se va îndrepta spre Sibiel, la Muzeul de icoane pe sticlă „Zosim Oancea” unde vizitatorii vor afla istoria icoanelor și povestea autorilor acestora, urmată de o demonstrație de pictat icoane pe sticlă oferită de muzeografului colecției.

După vizitarea Bisericii ortodoxe „Sfânta Treime”, itinerarul va continua spre localitatea situată la cea mai mare altitudine din Mărginime (1000 m), Jina, un loc de legendă, unde vizitatorii vor cunoaște tainele oieritului. Pe parcursul excursiei, un muzeograf al Complexului Național Muzeal ASTRA va oferi informații, iar participanții atenți la explicațiile ghizilor vor fi recompensați cu premii: un zbor deasupra Mărginimii cu un avion ușor, circa 30 de minute, cu vouchere pentru parcul de aventură „Arka park” din Păltiniș, albume și filme despre Județul Sibiu. Duminică 31 august, microbuzul „Caravana Zilelor culturale” pornește la ora 16:00 din parcarea Sălii Thalia spre Tălmaciu, pentru vizitatorii care doresc să participe la evenimentele culturale din această localitate, conform unui comunicat al CJ Sibiu.

Comentarii Facebook


Știri recente