Sărbătoare aleasă la Mănăstirea „Sfânta Maria Magdalena” din Oarța de Sus

În ziua de prăznuire a Sfintei Mucenițe Maria Magdalena, 22 iulie 2015, Mănăstirea din localitatea maramureșeană Oarța de Sus și-a sărbătorit hramul.

Anul acesta comunitatea, dar și invitați din alte zone ale țării au avut bucuria de a-i avea în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului și Preasfințitul Macarie al Europei de Nord, potrivit Radio Renaşterea.

Cei doi ierarhi, alături călugării mănăstirii și alți preoți veniți din parohiile vecine, au oficiat Sfânta Liturghie și au luat parte la finalul slujbei la serbarea câmpenească, ce a avut loc la marginea satului. Pe altarul de vară recent construit de mănăstire, a fost oficiată o slujbă de binecuvântare a holdelor, după care sătenii, îmbrăcați în straie populare au început seceratul grâului. Manifestarea a continuat cu un spectacol de muzică populară și tradiții. Între evenimentele deosebite care au mai avut loc în această zi a fost sfințirea unei troițe amplasate la intrarea în mănăstire și un polihroniu rostit pentru Preafericitul Daniel, care astăzi și-a serbat ziua de naștere. Pe lângă mulțimea de credincioși din zonă, la hramul mănăstirii de la Oarța de Sus au luat parte și membrii ai permanenței Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Clujului, oficialități județene și locale.

Așezământul monahal de la Oarța de Sus a fost înființat acum trei ani. Ideea de a construi în zonă o mănăstire a aparținut Înaltpreasfințitului Andrei. Obștea mănăstirii este formată din viețuitori, veniți de la Mănăstirea „Sfânta Maria Skobțova” din Alba Iulia. Localitatea Oarţa de Sus, satul natal al Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, este atestată documentar în anul 1391, iar prima mențiune a unei biserici în zonă este din 1723.

Comentarii Facebook


Știri recente