Sărbătoare a amintirii” în parohia Soci, protopopiatul Pașcani

Credincioșii parohiei Soci – Miroslovești, Protopopiatul Pașcani, au avut bucuria, în urmă cu două zile, de a-l avea în mijlocul lor pe Preasfințitul Calinic Botoșăneanul. Preasfinția Sa a slujit Sfânta Liturghie, la finalul căreia s-a oficiat Parastasul pentru doi vrednici preoți care au păstorit parohia Soci, informează „Ziarul Lumina”.

Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, alături de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit duminică, 13 decembrie, Sfânta Liturghie în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a parohiei Soci – Miroslovești, Protopopiatul Pașcani, județul Iași. La slujbă au participat atât credincioșii din parohie, cât și din alte sate învecinate. Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor a citit mai multe rugăciuni de dezlegare pentru cei prezenți. După cum ne-a relatat pr. Pavel Postolachi, protopop al Protopopiatului Pașcani, de dimineață Preasfinția Sa a fost întâmpinat de preotul paroh Romică Siminciuc, de soborul slujitorilor și de enoriașii parohiei. „După oficierea Sfintei Liturghii, PS Calinic Botoșăneanul a făcut o exegeză a textului Evangheliei din Duminica după Botezul Domnului, citită în cadrul slujbei. Preasfinția Sa a amintit că ținutul Zabulonului și al Neftalimului, Galileea neamurilor, se pot prezenta ca ținut și ca cetate, așa cum erau ele în vremea aceea, în timpul ieșirii la propovăduire a Domnului și Mântuitorului Hristos. Era un timp al întunericului și al păcatelor strigătoare la cer. Aici, Mântuitorul Hristos a venit să împărtășească lumină, alungând din sufletele oamenilor ispita și patima. Oamenii au căpătat astfel puterea de a se pocăi cu adevărat. Mântuitorul a prezentat pocăința ca pe o transformare a felului de a fi a omului, prin restaurarea ținutei umane. PS Calinic Botoșăneanul a mulțumit părintelui paroh Romică Siminciuc pentru realizările pe plan pastoral-duhovnicesc și economic-administrativ. Episcopul-vicar al Eparhiei Iașilor a mai adăugat că Hristos vine către noi ca o lumină într-o lume a întunericului păcatului. Mult păcat este în această lume, și de aceea ne revine datoria de a ne schimba pentru a fi fii ai luminii”, a subliniat pr. protopop Pavel Postolachi.

Omagiu pentru preotul Gheorghe Grigoriu

Vrednicul de pomenire preot Gheorghe Grigoriu, care a slujit la Soci peste 50 de ani și care a plecat la Domnul în urmă cu 15 ani, a fost comemorat de rude, de enoriașii parohiei și de preotul paroh. În cadrul slujbei Parastasului, oficiată de PS Calinic Botoșăneanul, a fost pomenit și părintele Ioan Podaru, care a slujit pentru o vreme în această parohie. „În anii grei ai comunismului, părintele Gheorghe Grigoriu, imediat după cel de-al Doilea Război Mondial, a început ridicarea unei biserici monumentale la Soci. A fost o perioadă grea de stagnare, însă nu s-a lăsat învins de vrăjmași, de necazuri sau încercări. Părintele Gheorghe Grigoriu, împreună cu bunii enoriași, a reușit ca, în anul 1972, să aducă această biserică monumentală în stadiul sfințirii. Lăcașul de închinăciune a fost târnosit de mitropolitul Iustin Moisescu. Prezența Preasfințitului Calinic Botoșăneanul a fost cu adevărat o bucurie pentru întreaga comunitate care a slujit Sfânta Liturghie. Am trăit cu toții o sărbătoare a amintirii, a recunoștinței și a omagiului adus vrednicului de pomenire preot Gheorghe Grigoriu”, a adăugat pr. protopop Pavel Postolachi. Părintele paroh Romică Siminciuc a mulțumit Preasfințitului Calinic Botoșăneanul pentru bucuria pe care a făcut-o enoriașilor din Soci prin faptul că a slujit Sfânta Liturghie.

Eroii căzuți pe front, pomeniți în fiecare an

Parohia Soci se află la granița județelor Iași și Neamț, pe valea Moldovei. În anul 1938, parohia Soci a devenit de sine stătătoare. Părintele Gheorghe Grigoriu, care a ocupat funcția de preot paroh până în 1992, a fost cel care, în ciuda vremurilor dificile, a făcut demersurile și a condus lucrările pentru construirea noii biserici cu hramul „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil”. Lucrările la sfântul lăcaș au început în 1950 și au continuat până în 1956. Șantierul a fost redeschis în anul 1965, urmând ca după șapte ani, în 1972, mitropolitul Iustin Moisescu să sfințească lăcașul de închinăciune, binecuvântând în acest mod truda enoriașilor acestei parohii. Din anul 1992 a fost numit paroh pr. Romică Siminciuc. În parohia Soci a existat o biserică veche, pe locul căreia s-a înălțat un paraclis închinat Sfinților Împărați Constantin și Elena. În acest sfânt lăcaș se oficiază în fiecare an pe 21 mai Sfânta Liturghie în cadrul căreia sunt pomeniți cei răposați, dar și cei 115 ostași care au căzut la datorie pe aceste meleaguri în luna august 1944, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. La inițiativa părintelui paroh Romică Siminciuc, în parohia Soci s-a ridicat o troiță înzestrată cu două turnuri, în cinstea celor 500 de soldați români căzuți în luptele de la Soci-Boureni-Brătești și care au fost înmormântați în cimitirul vechi.

Comentarii Facebook


Știri recente