Săptămâna viitoare întrăm în Perioada Triodului

În Biserica Ortodoxă, duminică va începe Triodul. Numită și „perioada prepascală”, Triodul precede perioada Penticostarului și urmează unui alt interval, cel mai lung din anul bisericesc, Octoihul. Cuvântul „triod” provine din limba greacă.

„Etimologic privind tria în limba greacă înseamnă trei, odă înseamnă cântare, trei cântări. Denumirea aceasta este dată de Sfântul Teodor Studitul pentru că în perioada Sfântului și Marelui Post, până la Săptămâna Mare, a alcătuit un set complet de tropare, de condace și de icoase numite triode”, a declarat pentru TRINITAS TV Pr. Lect. Dr. Mihai Marian, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București.

Triodul ține 10 săptămâni, de la Duminica Vameșului și a Fariseului până în Sâmbăta Mare.

Perioada Triodului este singura perioadă a anului liturgic în care se oficiază toate cele trei Sfinte Liturghii ale Bisericii Răsăritene. Totodată, cântările din cadrul slujbelor sunt speciale.

„Începând cu Duminica Vameșului și a Fariseului ascultăm la Utrenie o cântare foarte frumoasă: Ușile pocăinței deschide-le mie.. În prima săptămână a Sfântului și Marelui Post observăm Canonul Sfântului Andrei Criteanul. Specifică în perioada Triodului este Liturghia Darurilor mai înainte Sfințite”, a mai spus Pr. Lect. Dr. Mihai Marian.

Zilele de miercuri și vineri din prima săptămână a Triodului sunt zile cu harți, în care nu se postește.

Comentarii Facebook


Știri recente