Săptămână duhovnicească în Parohia Borlova

În a doua săptămână a Sfântului și Marelui Post, în Parohia Borlova din Protopopiatul Caransebeș, s-au desfășurat tradiționalele seri duhovnicești. Astfel în biserica parohială „Înălțarea Domnului” s-au oficiat slujbe, fiind invitați preoți din Episcopia Caransebeșului pentru a prezenta credincioșilor diverse teme religioase.

Credincioșii Parohiei Borlova s-au bucurat în prima seară de prezența părintelui arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial, împreună cu un grup de studenți teologi de la Secția de Teologie din Caransebeș, părintele vicar punând în atenția celor prezenți importanța vieții duhovnicești. În aceeași seară și elevii școlii Gimnaziale din localitate au fost implicați activ, rostind rugăciuni și poezii în cadrul serii duhovnicești.

Au fost invitați de asemenea și părintele Călin Ianchiș, inspector eparhial, care a împărtășit cuvântul de învățătură, având ca temă misiunea fiecărui credincios în biserică și părintele Ion Petrică de la Mănăstirea Bocșa-Vasiova, care a vorbit despre importanța și rolul tinerilor în cadrul bisericii.

Unul dintre cele mai importante momente ale săptămânii duhovnicești la constituit aducerea Icoanei făcătoare de minuni de la Mănăstirea Călugăra din județul Caraș-Severin. Cu acest prilej sute de credincioși din parohie și nu numai, au venit să se închine Maicii Domnului și să asculte cuvântul de învățătură al părintelui Casian Onița, duhovnicul Mănăstirii Călugăra, care a explicat importanța icoanei și rolul acesteia în viața fiecărui credincios.

Săptămâna duhovnicească s-a încheiat prin săvârșirea Tainei Sfântului Maslu, oficiată de un sobor de șapte preoți, iar la final cuvântul de învățătură i-a revenit părintelui Adrian Chereș de la Parohia Iaz.

„Am trăit o mare bucurie duhovnicească pentru faptul că ne-am împărtășit de împreună slujire și cuvânt de învățătură în aceste zile, dar în special prin bunăvoința părintelui Casian Onița credincioșii s-au bucurat de prezența Icoanei făcătoare de minuni, găsită într-o peșteră de lângă mănăstire și care este veche de mai bine de 150 de ani. Prin această acțiune ne-am dorit să dinamizăm viața duhovnicească a parohiei noastre și totodată prin faptul că anul acesta este declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca fiind anul omagial al misiunii în parohie și mănăstire azi, ne-am dorit să creăm o legătură duhovnicească între parohia noastră și Mănăstirea Călugăra”, a concluzionat părintele paroh Virgil Voinea.

În urmă cu treizeci de ani în Parohia Borlova s-au iniţiat aşa numitele seri duhovniceşti, seri de catehizare, pentru a veni în ajutorul credincioşilor ortodocşi care doreau să-şi păstreze dreapta credinţă în faţa prozelitismului altor confesiuni.

(Articol realizat de Diac. Pavel Canea şi Darius Herea)

Comentarii Facebook


Știri recente