Săptămâna canonului la Catedrala episcopală din Caransebeș

În primele patru zile ale Postului Mare, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor de la catedrala episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș. Potrivit rânduielii liturgice a acestei săptămâni, Întâistătătorul Eparhiei Caransebeșului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit slujba Pavecerniței Mari în cadrul căreia s-a citit Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, după cum ne-au transmis Diac. Pavel Canea și Darius Herea.

După lăsarea întunericului, la ceas de noapte, într-o atmosferă intensă de adâncă evlavie și pocăință, Preasfințitul Părinte Lucian, înconjurat de slujitori ai catedralei episcopale, a oficiat Slujba Miezonopticii și a Utreniei.

În prima zi de vineri a Postului Mare, Ierarhul a slujit, la orele serii, Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, iar sâmbătă dimineața va săvârși Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur și slujba parastasului de obște.

Răspunsurile liturgice la toate aceste sfinte slujbe au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului, printre numeroșii participanți numărându-se elevi seminariști, studenți teologi precum și credincioși veniți din oraș și din împrejurimi.

Duminica Ortodoxiei va debuta cu o procesiune închinată biruinței dreptei credințe, la care sunt așteptați să participe, alături de Chiriarhul Caransebeșului, mai mulți preoți și diaconi, precum și un număr mare de elevi seminariști și tineri din întreaga eparhie, care vor purta în mâini icoane și cruci. Procesiunea va porni de la paraclisul episcopal „Sf. Împ. Constantin și Elena” din incinta Seminarului Teologic și va ajunge la catedrala episcopală caransebeșeană, unde va avea loc Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, în cadrul căreia vor fi hirotoniți un preot și un diacon, și se va da citire Pastoralei Sfântului Sinod.

Comentarii Facebook


Știri recente