Sânzâienele în Lerida / Episcopul Spaniei explică de ce la Maica Domnului și Sf. Ioan sunt serbate și zilele nașterii

Episcopul Timotei al Spaniei și Portugaliei a participat joi, 24 iunie 2021, la hramul parohiei românești din Lerida, Spania.

Copii școlii parohiale nu au uitat că este Ziua Iei și au participat la slujbă în port popular românesc. La final au susținut un moment artistic cu poezii și cântece, organizat de preoteasa Carmen Șimon.

În predica adresată credincioșilor prezenți la hramul parohiei Lerida, ierarhul a lămurit de ce la Maica Domnului și Sf. Ioan sunt serbate și zilele nașterii.

„De obicei noi în Biserică îi sărbătorim pe Sfinți prin data morții lor, trecută în calendar, tocmai pentru că ziua morții lor este de fapt ziua nașterii lor în Împărăția lui Dumnezeu, însă există două excepții când se prăznuiește și nașterea: Maica Domnului și Sfântul Ioan Botezătorul, la care fel ca și la Maica Domnului sărbătorim zămislirea, nașterea și adormirea/tăierea capului”.

©Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei

„De ce aceste două excepții? Tocmai datorită rolului lor în iconomia mântuirii oamenilor și pentru că ei prin viața lor s-au umplut de har și stau de-a drepta și de-a stânga tronului Mântuitorului Hristos și mijlocesc pentru mântuirea noastră, a oamenilor”.

„Nașterea lor n-a fost întâmplătoare, și atât părinții Maicii Domnului, cât și ai Sfântului Ioan Botezătorul, erau înaintați în vârstă și nu puteau după legea firii să mai aibă copii, dar amândoi, Maica Domnului și Sfântul Ioan Botezătorul, s-au născut după multă rugăciune și din rânduiala lui Dumnezeu”, a explicat ierarhul.

©Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei

Din soborul slujitor au făcut parte Pr. paroh Daniel Șimon – protopopul de Aragon, Părintele Ștefan Seman din parohia Castel de Fels, Părintele Calinic din Porto, Părintele Gheorghe Crăciun din parohia Vielha, Părintele Arhidiacon Spiridon de la Centrul Eparhial – Consilier al Sectorului de Protocol și Părintele Diacon Lucian Crașovan de la Protoieria de Catalunya, informează Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei.

©Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei

Alături de comunitatea parohială, a fost prezent astăzi la slujbă și domnul Manuel Pleșa, Consulul General al României la Barcelona.

Vezi și cum au serbat românii din Turcia Ziua Iei.

Foto credit: Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei

Comentarii Facebook


Știri recente