Sanctitatea Sa Maxim, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Bulgaria, împlinește astăzi, 4 iulie, treizeci și șapte de ani de patriarhat

Ajuns la o vârstă patriarhală de 94 de ani, Sanctitatea Sa Maxim al Bulgariei împlinește astăzi, 4 iulie 2008, treizeci și șapte de ani de când păstorește în rangul de patriarh, pe credincioșii și clericii ortodocși din Biserica Bulgară. Sanctitatea Sa s-a născut la 29 octombrie 1914 în localitatea Oresak(Trojan), din partea de Nord a Bulgariei. La vârsta de douăzeci și șapte de ani este închinoviat la renumita Mănăstire Trojan, apoi urmează cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă din Sofia. Va fi hirotonit ierodiacon și mai apoi, în anul 1944, este hirotonit ieromonah.

Între anii 1950-1955 este reprezentantul Bisericii Ortodoxe Bulgare pe lângă Patriarhia Moscovei. În anul 1956 este hirotonit în treapta arhieriei, devenind episcop de Branitsa și secretarul Sfântului Sinod. În data de 30 octombrie 1960 este numit mitropolit de Lovec. În anul 1971, la 7 martie, scaunul patriarhal este văduvit prin trecerea la cele veșnice a patriarhului de atunci, Kiril Markov (3 ian. 1901-7 mar. 1971).

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare alege, la data de 4 iulie 1971, pe mitropolitul Maxim Marin Naidenov Minkov în tronul de patriarh al Bisericii Ortodoxe Bulgare.

Sanctitatea Sa Maxim este o personalitate religioasă demnă de toată considerația și respectul, dat fiind faptul că face parte din pleiada venerabililor Întâistătători de Biserici. Actualmente Biserica Ortodoxă a Bulgariei, pe care patriarhul Maxim o păstorește, este formată dintr-un centru patriarhal cu reședința la Sofia, 12 mitropolii în țară și 2 în afara ei (America, Europa), având un număr de aproximativ de 9 milioane de credincioși.

Sursa: Sectorul de Relații Bisericești și Interreligioase-Patriarhia Română

Comentarii Facebook


Știri recente