Salonul Național de Literatură și Artă a fost deschis la Râmnicu-Vâlcea. Ediție dedicată Mitropolitului Bartolomeu Anania

Salonul Național de Literatură și Artă „Rotonda Plopilor Aprinși” și Festivalul Cărții la Râmnic se desfășoară în perioada 9–13 iunie 2021 la Râmnicu-Vâlcea.

Manifestările din acest an sunt dedicate Mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania, strălucit cărturar, teolog, scriitor și traducător, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naștere (18 martie 1921, Glăvile – Vâlcea) și a 10 ani de la trecerea la cele veșnice (Cluj-Napoca, 31 ianuarie 2011).

Scuarul „Mihai Eminescu” din cadrul Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului a găzduit miercuri deschiderea manifestărilor culturale și artistice.

Organizarea Salonului Național de Literatură și Artă „Rotonda Plopilor Aprinși” și a Festivalului Cărții la Râmnic constituie un fericit prilej pentru redescoperirea Olteniei de sub Munte drept un spațiu cultural în a cărui istorie și dezvoltare un rol esențial l-a avut recunoașterea sa drept „capitală a tipografilor”, a spus IPS Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului.

Înaltpreasfinția Sa a subliniat că „este nevoie de redescoperirea persoanei autorului, el însuși purtător și promotor al unei incomensurabile bogății culturale și spirituale, fapt pentru care Ne bucură în mod deosebit că această ediție a Salonului Național de Literatură și Artă a fost dedicată Mitropolitului Bartolomeu Anania, cu prilejul centenarului nașterii sale”.

Deschiderea evenimentului la Centrul Eparhial a continuat cu Gala Premiilor Salonului Național de Literatură și Artă „Rotonda Plopilor Aprinși”, ediția a X-a.

Vezi programul integral al manifestărilor.

Salonul Național de Literatură și Artă „Rotonda Plopilor Aprinși” – ediția a X-a și Festivalul Cărții la Râmnic – ediția a VII-a se desfășoară sub înaltul patronaj al Consiliului Județean Vâlcea și al Arhiepiscopiei Râmnicului, Asociația Culturală „Curierul de Vâlcea” în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea, Uniunea Artiștilor Plastici din România, Filiala Vâlcea, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Filiala Vâlcea.

Foto credit: Arhiepiscopia Râmnicului

Comentarii Facebook


Știri recente