Sacrificiul foștilor deținuți politici, lucrul cel mai nobil din perioada comunismului – PS Varlaam Ploieșteanul

În contextul celebrării Zilei Deținuților Politici Anticomuniști din Perioada 1944-1989 în România, la Monumentul Luptei Anticomuniste din Piața Presei din Capitală au fost oficiate luni o slujbă de pomenire şi o ceremonie militară.

Delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la acest eveniment a fost Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar patriarhal, care a subliniat că sacrificiul foștilor deținuți politici este „lucrul cel mai nobil din perioada comunismului”.

„Toți acești deținuți politici au fost animați în aceeași măsură de dragostea de neam, dar și de fidelitatea față de Dumnezeu și față de Biserică, instituții sau valori pe care comunismul nu a putut să le accepte niciodată”, a spus Preasfinţia Sa.

Ierarhul a prezentat rezultatele studiilor efectuate în ultimele trei decenii care au descoperit că „aproximativ 3000 de preoți, călugări și călugărițe au fost închiși în lagăre de muncă, în temnițe”, mulți dintre ei murind „în condiții inumane” în aceste închisori.

De aceea, la fiecare Sfântă Liturghie alături de eroii neamului sunt pomeniţi şi luptătorii din lagăre și închisori care în modul acesta au mărturisit credința lor creștină.

Episcopul vicar patriarhal a vorbit şi despre legătura dintre pomenirea celor 40 de mucenici din Sevastia Armeniei și comemorarea celor care s-au jertfit în temnițele comuniste pentru libertatea și demnitatea poporului român.

„Cei care au murit în închisori efectiv au suferit torturi asemănătoare cu ale martirilor creștini din perioada persecuțiilor”.

„Noi îi omagiem și îi cinstim pentru că sacrificiul lor rămâne lucrul cel mai nobil din acea perioadă întunecată a comunismului”.

„România este țara în care lupta anticomunistă a durat câteva decenii după instaurarea acestui regim la conducerea statului, ceea ce arată un lucru de mare demnitate și de mare ținută sufletească a neamului nostru”.

După slujba de pomenire, care a fost precedată de o ceremonie militară, au fost depuse coroane de flori din partea reprezentanţilor principalelor intituții ale statului, dar și din partea mai multor asociații.

Pentru cele mai recente informații din lumea ortodoxă urmărește-ne și pe Twitter – @AgentiaBasilica!

Mai multe imagini în Galeria Foto.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente