Să părăsim întunericul şi să alegem Lumina: Episcopul vicar Timotei Prahoveanul

Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a vorbit duminică în predica de la Catedrala Patriarhală despre posibilitatea noastră de a alege între întuneric şi Lumină, alegere care ne va hotărâ veşnicia.

Ierarhul a explicat că avem o chemare spre Lumină, spre Hristos. „Dorim mereu să fim lumină, iubiţi credincioşi”, a spus Preasfinţia Sa.

„Dacă nu îl căutăm pe Domnul ne vom întâlni cu întunericul mormântului

„De câte ori venim în Biserică aşezăm câteo lumânare în sfeşnic, acasă aprindem candela, iar toate acestea sunt dorinţe ale dobândirii Luminii, chiar dacă sunt la început de drum. Iar Postul Mare ne cheamă să părăsim întunericul din lăuntrul, întunericul de lângă noi, întunericul care pare atât de prezent în noi şi viaţa pe care o trăim, şi să alegem Lumina” a spus Preasfinţia Sa.

Cuvintele au fost rostite în contextul Duminicii Sfântului Grigorie Palama, teologul Luminii necreate, şi cu prilejul episodului biblic al vindecării slăbănogului din Capernaum.

Preasfinţia Sa a făcut referire la cei patru prieteni care l-au coborât pe bolnav de pe acoperiş, în faţa lui Hristos, spre vindecare şi a subliniat că într-o zi „patru prieteni sau cunoscuţi ne vor duce în drumul către lumină”. Însă, alegerea Luminii sau a întunericului se face în timpul vieţii prin propriile fapte, prin căutarea lui Dumnezeu.

„Atunci când se lasă în mormânt trupul unui om, este lăsat de patru oameni, asemenea oamenilor din evanghelia de astăzi. Avem două posibilităţi după aşezarea noastră în ţărâna din care am fost făcuţi. După ce vom fi lăsaţi acolo putem să ne întâlnim cu Domnul, cum s-a întâlnit paralizatul de astăzi, iar Hristos i-a iertat păcatele. Dacă nu îl căutăm pe Domnul ne vom întâlni cu întunericul mormântului”.

„Alegem fiecare pe cine vrem să întâlnim, pe Domnul care este Lumina lumii şi care ne oferă iertarea păcatelor ori să ne întâlnim cu întunericul mormântului”.

Ierarhul a reamintit, oferind exemplul celor patru necunoscuţi din evanghelie, că în timpul vieţii pământeşti nu avem prea mulţi prieteni. „Ne lăudăm că îi cunoaştem pe oameni, credem că ne sunt foarte apropiaţi, dar, de multe ori, realitatea este alta”, a afirmat Preasfinţia Sa precizând că Părinţii Bisericii spun că, de regulă, adevăraţii prieteni ating numărul celor din evanghelia de azi.

Despătimirea: cel mai greu drum

Despre Sfântul Grigorie Palama, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a spus că a fost un om al rugăciunii care a ales între liniştea în locul rangurilor lumeşti.

„S-a retras din lume şi a preferat cuvintele marilor nevoitori din Muntele Athos mai mult decât ce-i oferea Constantinopolul în toată splendoarea lui”, a subliniat Preasfinţia Sa.

Experienţa din Muntele Athos i-a deschis drumul spre despătimire. „Viitorul ierarh al Tesalonicului a învăţat liniştirea şi curăţirea de patimi, a învăţat că cel mai greu drum este să te curăţeşti pe tine de patimi”.

„A înţeles că acest proces durează toată viaţa. A înţeles, asemenea altor trăitori în acelaşi duh al isihiei, că războiul unui om care îl iubeşte pe Dumnezeu nu se încheie asemenea unei expediţii militare, ci durează toată viaţa. Unii pot biruii, alţi pot fi înfrânţi în ultima clipă, alţii înfrânţi, însângeraţi şi îngenuncheaţi ar putea să se refacă şi să biruiască până la urmă în lupta cu puterea întunericului”.

Preasfinţia Sa a oferit şi exemplul Sfântului Ioan Iacob de la Neamţ, un mare isihast român. El l-a căutat pe Dumnezeu şi s-a învrednicit de vederea Luminii.

„În zilele dinaintea trecerii sale din această viaţă, în anul 1960, avea peştera în care lucra acoperită de lumină. Beduinii din jur, care nu îi iubeau pe creştini, i-au mărturisit stareţului de la Hozeva că înainte cu câteva zile de moartea cuviosului, peştera parcă luase foc. În realitate, în chilia Sfântului Ioan Iacob erau câteva lumânări pe care le folosea cu scumpătate pentru a lucra noaptea ori pentru a se ruga, dar lumina pe care au văzut-o beduinii era slava celor care îl caută pe Dumnezeu, a celor care se curăţă de neputinţele lor, a celor care se pocăiesc”.

Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat Sfânta Liturghie pe Dealul Patriarhie, în baldachinul din apropierea Catedralei Patriarhale.

Foto credit: Mircea Florescu/Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente