„Să nu ne pierdem călăuzele luminoase!”. Filantropii Ana și Nedelcu Chercea comemorați la Brăila

„Să nu ne pierdem călăuzele luminoase cum sunt Ana și Nedelcu Chercea!”, a îndemnat Arhiepiscopul Casian miercuri la slujba de pomenire pe care a oficiat-o pentru cei doi filantropi brăileni.

Comemorarea a avut loc la Biserica Sf. Mina din Brăila. După slujba de hram, ierarhul a coborât în cripta de la demisolul bisericii și s-a rugat pentru soții care au ctitorit, nu doar lăcașul de cult, ci au fondat întreg cartierul care astăzi le poartă numele.

©Arhiepiscopia Dunării de Jos

În anul 1919, marele industriaș Nedelcu Chercea cu soția sa Ana, amândoi fii ai comunei suburbane Vatra Veche, au început pe cont propriu o mare operă edilitară în sat.

Au construit în decurs de nouă ani edificii grandioase precum: Biserica „Sfântul Mare Mucenic Mina și Sfântul Nicolae”, Școala de băieți și fete, Primăria și Dispensarul medical. Clădirile împodobesc și astăzi zona care a devenit cel mai mare cartier al municipiului, cartierul Chercea.

Biserica „Sf. Mina”. ©Arhiepiscopia Dunării de Jos

„Totul pentru patrie, nimic pentru noi”, sunt cuvintele atribuite marelui filantrop.

Nedelcu P. Chercea a ridicat în Brăila și un Obelisc închinat celor căzuți în Primul Război Mondial. El a ctitorit și biserica Mănăstirii gălățene Vladimirești.

Anul 2020 este „Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români” în Patriarhia Română.

Vezi și:

Foto credit: Arhiepiscopia Dunării de Jos


Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.
Urmarește-ne și pe Twitter: @AgentiaBasilica.

Comentarii Facebook


Știri recente