Cei 3.000 de români care au murit pe 1 aprilie 1941 la Fântâna Albă au fost comemorați în acest an la locul masacrului și la Mănăstirea Putna, unde este ridicată o troiță în amintirea acestui moment trist, informează
Slujba Parastasului la Fântâna Albă a fost oficiată de pr. Ioan Gorda, protopop de Hliboca (Ucraina), alături de un sobor de preoți. Țara noastră a fost reprezentată de Eugen Tomac, deputat în Parlamentul României, de reprezentanți ai Consulatului Român Cernăuți și de protos. Teofan Popescu, de la Mănăstirea Putna. Alături de ei au fost prezente aproximativ 200 de persoane, printre care și copii îmbrăcați în costume naționale. Părintele protopop Ioan Gorda a arătat în cuvântul adresat cum românii din nordul Bucovinei au plecat în 1941 cu multă speranță în suflet pentru a se întâlni cu frații lor din Bucovina liberă, dar, aproape de graniță, i-a așteptat pe toți un sfârșit tragic. O slujbă de Parastas a fost oficiată în aceeași zi la troița ridicată de Departamentul pentru românii de pretutindeni al Guvernului României lângă Mănăstirea Putna din județul Suceava. Arhim. Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna și exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, a subliniat în cuvântul rostit că troița de la Mănăstirea Putna a fost înălțată în amintirea masacrului de la Fântâna Albă, pentru ca „tot românul să poată să aprindă o lumânare pentru odihna sufletelor acelor români”.
„Suntem datori să ne amintim în fiecare an de românii care au murit la Fântâna Albă, atât viețuitorii mănăstirii, cât și toți care cunoaștem și trăim pe aceste locuri. Să ținem aprinsă această candelă pentru românii care au murit acolo. Credem că Dumnezeu le-a făcut parte, în locașul cel veșnic, în rândul martirilor neamului nostru”, a spus arhim. Melchisedec Velnic.
A urmat alocuțiunea deputatului Eugen Tomac, care a vorbit de obligația românilor de a-și aduce aminte de masacrul din 1 aprilie 1941 de la Fântâna Albă.