Să-I aducem în dar lui Dumnezeu suspinul vameșului: Despre post cu stareța Mănăstirii Bistrița – Vâlcea

Stavrofora Anastasia Honcioiu, Stareța Mănăstirii Bistrița – Vâlcea ne îndeamnă „să-I aducem în dar lui Dumnezeu suspinurile vameșului” și să ne ferim de deznădejde punându-ne încrederea în Dumnezeu.

Maica stareță a acceptat să răspundă la câteva întrebări puse de Basilica.ro despre post și pregătirea pentru sărbătoarea Nașterii Domnului.

Basilica.ro: Cum să postim?

Stavrofora Anastasia Honcioiu: Să postim cu trupul, dar să postim si cu duhul – înfrânare de la orice păcat. Să-I aducem în dar lui Dumnezeu suspinurile vameșului, cu pocăință, ca să ne dea iertare păcatelor. Să facem roade vrednice de pocăință, să ne îndreptăm prin practicarea virtuților și vom dobândi Sfântul Duh.

Stavrofora Anastasia Honcioiu, Stareța Mănăstirii Bistrița – Vâlcea. Foto: Mănăstirea Bistrița – Vâlcea

Basilica.ro: Cum să ne păzim mintea de influențe negative în post?

Stavrofora Anastasia Honcioiu: Prin rugăciune smerită: „Acest neam de demoni nu iese decât numai cu rugăciune și cu post” (Matei 17,21). Aceasta înseamnă că orice păcat, orice demon, orice necurăție, se alungă cu rugăciuni si cu post, „că mult poate rugăciunea stăruitoare a dreptului”.

Basilica.ro: Cum să ne ferim de deznădejde în vremurile grele prin care trecem?

Stavrofora Anastasia Honcioiu: Prin credință – încredințați că Dumnezeu nu ne părăsește niciodată. Noi suntem cei care Îl părăsim și petrecem departe de El, nepăzind poruncile Lui.

„Doamne, în vremuri grele cum vom petrece?” / „Cheamă Sfinții în ajutor și biruitor vei trece!”

„Nu vremurile sunt grele – grele sunt păcatele!” (Părintele Proclu)

La Dumnezeu toate sunt cu putință. Să ai credință, fără să te îndoiești și vei trece cu bine peste toate încercările și greutățile vieții. Să privim la sfinți și să le urmăm credința!

Basilica.ro: Vă rugăm să le transmiteți cititorilor noștri un mesaj de Crăciun.

Stavrofora Anastasia Honcioiu: Hristos Se naște! Cu adevărat Se naște! Dumnezeu cu adevărat S-a făcut om și, ceea ce este mai important, ne-a dăruit toate mijloacele pentru ca fiecare dintre noi, dacă voiește, să se poată uni cu El, cu minunatul Domn Hristos, Care, după a Sa smerenie, după a Sa bunătate, iată, S-a făcut asemenea omului muritor.

El a luat păcatele noastre asupra Sa, ca să ne izbăvească de ele. De aceea S-a făcut Om! De aceea a dobândit numele de Iisus Mântuitorul!

„Hristos să Se sălășluiască, prin credință, în inimile voastre!” (Efeseni 3, 17) Amin.

Foto credit: Arhiepiscopia Râmnicului

Comentarii Facebook


Știri recente