Să devenim, precum Sf. Chiriachi, mărturisitori ai iubirii lui Dumnezeu, a îndemnat PS Emilian Crișanul la hramul de la Huși

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Aradului a îndemnat, în omilia rostită la hramul catedralei din Huși, să devenim, precum Sfânta Chiriachi, „mărturisitori, în lume, ai iubirii lui Dumnezeu”.

Sfânta Mare Muceniță Chiriachi, sărbătorită în fiecare an la data de 7 iulie este, alături de Sfinții Apostoli Petru și Pavel, ocrotitoarea Catedralei Episcopale din Huși.

Cuvântul ierarhului din cadrul liturghiei a avut ca temă principală dobândirea Împărăţiei lui Dumnezeu pe care a definit-o drept „un mod de viaţă” .

„Este viaţa şi iubirea în comuniune cu Preasfânta Treime, cu sfinţii îngeri şi cu oamenii care au devenit sfinţi” a spus Episcopul vicar Emilian.

În acest sens, el a remarcat faptul că avem posibilitatea de a alege să mergem spre Împărăţia lui Dumnezeu.

„Noi putem alege să ne trăim existenţa după voia lui Dumnezeu, sau putem alege să ne trăim viaţa în afara iubirii lui Dumnezeu. Suntem liberi să alegem între bine şi rău”, a spus Preasfinţia Sa.

Simplificaţi-vă viaţa ca să înlăturaţi stresul

Liturghia de hram a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, împreună cu Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Aradului Emilian Crişanul, informează Episcopia Huşilor.

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Episcop Ignatie a insistat asupra simplificării stilului de viaţă, ca modalitate, inspirată din cuvintele Domnului Hristos, de a ne elibera de stresul şi grijile cotidiene.

„Suntem prinşi de grijile vieţii ca într-un carusel, ne vlăguiesc de toată energia duhovnicească şi nu mai avem resursele necesare să ne dedicăm integral, cu toată fiinţa noastră, slujirii lui Dumnezeu”.

„Părintele Paisie Aghioritul are un cuvânt foarte frumos: simplificaţi-vă viaţa ca să înlăturaţi stresul! Cu cât îţi simplifici viaţa, cu atât nu mai eşti aşa stresat şi acaparat de grijile acestei lumi”.

Anul acesta Sfânta Chiriachi (care înseamnă Duminică) a fost sărbătorită într-o zi de duminică. De asemenea, de sărbătoarea ocrotitoarei Episcopiei Huşilor, Preasfinţitul Părinte Ignatie şi-a serbat ziua de naştere.

Ierarhul a primit din partea clerului şi credincioşilor un buchet de flori, însă a spus că nu este un dar mai frumos decât să vadă că „evlavia şi cinstirea faţă de Sfânta Chiriachi va creşte şi va lua amploare în această Episcopie”.

„Consider că am o datorie specială în a vă determina şi sensibiliza pentru a o cinsti aşa cum se cuvine pe Sfânta Chiriachi”, a afirmat ierarhul.

La final, părintele diacon Ştefan Mindea, cunoscut medic neurochirurg, a primit din partea Episcopului Ignatie crucea episcopală, pentru lucrarea foarte intensă desfăşurată în slujba vindecării semenilor.

Foto credit: Episcopia Huşilor

Comentarii Facebook


Știri recente