„Să credem în rădăcinile creştine ale Europei”: Ana Blandiana, Doctor Honoris Causa la Alba Iulia

În contextul ceremoniei de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa al Universității din Alba Iulia, poeta Ana Blandiana a oferit soluții pentru neajunsurile din societatea actuală, făcând referire la rădăcinile creștine ale Europei.

Poeta a fost distinsă marți cu acest titlu la propunerea Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Textul Laudatio a fost rostit de Arhiepiscopul Irineu al Alba Iuliei.

„Acceptul Doamnei Acad. Ana Blandiana de a deveni, astăzi, membru Doctor Honoris Causa al Universității 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia nu poate decât să ne onoreze pe deplin și îi suntem profund recunoscători pentru bucuria pe care ne-o face”, a spus ierarhul.

Înaltpreasfinția Sa, care este și cadru universitar al Facultății de Teologie din Alba Iulia, și-a exprimat dorința de a sprijini „toate acțiunile de recuperare a memoriei culturale corecte a românilor și de promovare a unei conștiințe naționale nealterate”.

În prezent, Acad. Ana Blandiana conduce Memorialul de la Sighet, un institut de studiere a crimelor comunismului. Acest centru de cercetare organizează anual conferințe, sesiuni științifice și expoziții pe tema fenomenului totalitar, notează site-ul oficial al Arhiepiscopiei Alba Iuliei.

Ana Blandiana despre valorile societății actuale

În cadrul ceremoniei de marți, poeta a vorbit despre inversarea valorilor în lumea contemporană.

„Trăim într-o lume în care valorile se dau peste cap şi se transformă uneori în opusul lor, o lume în centrul căreia nu se mai află de mult Europa pe care am visat-o sute de ani, ci doar un sat planetar în care performanţele tehnicii pot să ne prezinte în direct revoluţii şi războaie, atentate, crime şi cancan-uri de pe tot globul în timp real, dar nu pot să ne apere de teroarea unor fanatisme de tip medieval”, a atras atenția poeta.

Ana Blandiana a mai spus la Alba Iulia că de multe ori „binele şi răul sunt redefinite de pe poziţii contrare”, ceea ce provoacă o imensă confuzie.

„În confuzia generată, uneori intenţionat, de viteza şi radicalitatea schimbării, singura soluţie mi se pare întoarcerea, cu speranţă şi bună credinţă,spre memoria modelelor de acum o sută de ani.

Patriotismul lor european şi democratic poate fi şi azi salvarea, la fel de eficientă în nebuloasa satului planetar ca şi în haosul din care se năştea noua istorie universală de acum un secol”.

Soluțiile oferite de poetă la crizele din societatea actuală au vizat întoarcerea la rădăcinile creștine ale Europei.

„Nu trebuie decât să avem puterea să credem în rădăcinile creştine ale Europei, căreia îi aparţinem nu numai geografic, ci şi juridic prin statul pe care ei l-au creat.

Pentru a continua să existe, acest stat trebuie asumat de fiecare nouă generaţie în parte  şi salvat din ghiarele răului care, din istorie în istorie, îşi schimbă numele,dar nu şi dorinţa de a ne stăpâni şi de a ne împiedica să fim noi înşine”

La finalul ceremoniei, Acad. Ana Blandiana a primit de la Domnul Daniel Breaz, rectorul Universității „1 Decembrie 1918”, un tablou reprezentând o frescă a Universității.

Foto credit: Arhiepiscopia Alba Iuliei

Comentarii Facebook


Știri recente

Preoții români din Serbia se formează pro-viață

O delegație formată din membri ai corpului profesoral de la Facultatea de Teologie din Timișoara s-a întâlnit la începutul săptămânii cu mai mulți preoți din Episcopia Daciei Felix, pentru un atelier pro-viață. Colocviul „Construim împreună…