Să alegem ceea ce este de folos, au fost îndemnați bucureștenii de sărbătoarea Sf. Grigorie Teologul

Sfântul Grigorie Teologul, erudit ierarh de o sensibilitate și o profunzime aparte (secolul 4), este unul dintre ocrotitorii spirituali ai Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” – Militari 1 din sectorul 6 al Capitalei.

Cu ocazia hramului, Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a liturghisit joi în Parohia Militari 1. Totodată, Preasfinția Sa a oficiat slujba de sfințire pentru noua raclă destinată fragmentului din moaștele Sfântului Grigorie aflat în patrimoniul parohial din 2016.

„Era o fire extrem de sensibilă”

PS Varlaam le-a prezentat credincioșilor viața și opera sfântului, le-a vorbit despre profunzimea sa iar la final i-a îndemnat să aleagă ceea ce este de folos în vremurile tulburi pe care le trăim.

Printre altele, PS Varlaam Ploieșteanul a evocat momentul în care Sfântul Grigorie „care era o fire extrem de sensibilă” și-a dat demisia din ascultarea de Arhiepiscop al Constantinopolului și a revenit la Nazianz în cetatea natală, unde a trăit în liniște.

„Despre această vreme și acest loc al retragerii sale, Sfântul Grigorie de Nazianz spune în una din scrierile sale că este ‹singurul loc fără ticăloși în care i-a fost dat să trăiască›”.

Poezia Sfântului Grigorie

La Nazianz, „a continuat opera sa teologică și mai ales poetică, pentru că în afară de cele 45 de cuvântări dogmatice care i-au adus numele de ‹Teologul›, Sfântul Grigorie a scris panegirice, necrologuri (…), peste 250 de scrisori și se păstrează de la el peste 500 de poezii însumând 18.000 de versuri”.

Poezia lui, a explicat ierarhul, „este la fel de dogmatică și de adâncă, de profundă ca și teologhisirea sa din tratate și cuvântări teologice. De aceea, foarte anevoios lucru este traducerea acestei poezii atât de adânci în limba română. Au făcut-o, parțial, mari teologi cum au fost vrednicul de pomenire profesorul Ioan G. Coman, iar, din traducerile lui în română, câteva au fost versificate de către Mitropolitul Bartolomeu Anania”.

Episcopul vicar patriarhal a mai amintit că Sfântul Grigorie a scris și o piesă de teatru, descoperită în urmă cu câteva decenii, numită „Hristos suferind” sau „Patima lui Hristos”.

Moaștele Sfântului Grigorie

„Este un lucru rar și prețios să aveți în biserica dumneavoastră un fragment din moaștele unuia dintre cei trei teologi ai răsăritului”, le-a spus ierarhul credincioșilor din comunitatea parohială menționând că alături de Sfântul Grigorie, mai poartă titulatura de „Teolog” Sfinții Ioan Evanghelistul și Simeon Noul Teolog.

„Vă felicităm pe cei care ați susținut lucrarea părinților de la această sfântă biserică de a înlocui răclița veche cu această monumentală raclă executată în Atelierele Patriarhiei Române și care este de o rară frumusețe!. Vă felicităm pentru jertfelnicia dumneavoastră și pentru evlavia pe care o arătați față de Sfântul Grigorie Teologul și față de toți sfinții lui Dumnezeu”.

Noua raclă. Foto credit: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

„Vă dorim ca, pentru mijlocirile acestora, Dumnezeu să vă dăruiască sănătate și bucurie cu multă inspirație. Ca în vremurile acestea în care lumina și întunericul, adevărul și minciuna, viața și moartea sunt amestecate într-un mod cu totul diabolic să avem înțelepciunea să alegem ceea ce este de folos viețuirii noastre pe pământ și mântuirii noastre și moștenirii vieții de veci”.

La final, preotul paroh Nicușor Beldiman, consilier patriarhal în cadrul Sectorului teologic‑educațional al Patriarhiei Române, a mulțumit tuturor pentru contribuția la noua raclă, precum și pentru participarea la eveniment.


Biserica parohiei Militari 1 datează din 1886 și a fost construită în timpul Mitropolitului Calinic Miclescu din fondurile donate de negustorul Nicolae Manolescu și soția sa Anastasia.

Vezi și Capitală: PS Timotei Prahoveanul le-a vorbit elevilor seminariști despre modelul de păstor al Sf. Grigorie Teologul

Foto credit: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

Comentarii Facebook


Știri recente