S-au revăzut la aproape jumătate de secol de la absolvirea teologiei la Sibiu. „Suntem datori să vă mulţumim”

Absolvenţii promoţiei 1971-1975 de la Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu, actuala Facultate de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna”, s-au întâlnit luni, 7 iunie, pentru a marca împlinirea a 46 de ani de la finalizarea cursurilor de licenţă. Din cauza restricţiilor impuse de pandemie, întâlnirea de 45 de ani de la absolvire a fost amânată pentru anul acesta.

Absolvenţii s-au rugat împreună în cadrul unei slujbe de mulţumire oficiată în capela Facultăţii de Teologie din Sibiu, unde au fost întâmpinaţi de prodecanul instituţiei, pr. conf. univ. dr. Constantin Necula. După slujba de mulţumire, preoţii au oficiat un parastas pentru profesorii şi colegii trecuţi la Domnul, informează Mitropolia Ardealului.

”Suntem datori să vă mulţumim

Întâlnirea a continuat în Aula „Mitropolit Ioan Meţianu”, unde Arhim. Ioachim Tomoiagă, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, a transmis un mesaj din partea Mitropolitului Laurențiu al Ardealului.

„Sunteţi o generaţie care a dat Bisericii noastre şi poporului român peste 20 de locaşuri de cult construite în vremea comunismului, în condiţii grele, când se obţinea foarte greu o autorizaţie de construcţie pentru un locaş de cult, dacă se obţinea. Aţi făcut atâtea lucruri bune pentru Biserica noastră fără să cereţi avizul pe care oricum nu l-aţi fi primit de la autorităţile de la acea vreme! Suntem datori să vă mulţumim pentru toate aceasta şi suntem datori, de asemenea, să vă luăm modele de slujire şi de demnitate în slujirea pastorală”, a transmis Arhim. Ioachim Tomoiagă.

Părintele vicar le-a transmis binecuvântările IPS Laurențiu și „cuvânt de îmbărbătare pentru anii frumoşi la care vă aflaţi pentru că vârsta pensionării nu aduce numai greutăţi, ci aduce şi bucurii”.

©Mitropolia Ardealului

Mesajul decanului

În mesajul său de felicitare, părintele decan Daniel Buda a vorbit despre contribuţia adusă de generaţiile de absolvenţi la creşterea prestigiului de care se bucură Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu.

„Aţi venit să vă întâlniţi aici, la Sibiu, în Facultatea unde aţi studiat şi ştiu că purtaţi Facultatea în suflet. Vă rog să purtaţi în rugăciunile dumneavoastră Facultatea, studenţii care sunt astăzi şi să ne vorbiţi de bine oriunde mergeţi. Ştim că acum sunt mai multe Facultăţi de Teologie, dumneavoastră veniţi din mai multe regiuni ale ţării, aşa cum şi studenţii noştri astăzi vin din toate regiunile ţării, dar acolo unde dumneavoastră activaţi sau aţi activat sunteţi cărţile de vizită vii ale Facultăţii de Teologie din Sibiu”, a spus părintele decan.

©Mitropolia Ardealului

Pr. Necula: Ştiu că nu v-a fost uşor

La rândul său, părintele Constantin Necula a subliniat rolul avut de generaţiile de preoţi care au activat încă din timpul regimului comunist în păstrarea credinţei ortodoxe în ţara noastră.

„Generaţia de astăzi nu ar fi existat dacă nu aţi fi luptat dumneavoastră să staţi acolo, pe baricade. La întâlniri de genul acesta se ţine un curs festiv. Dumneavoastră sunteţi un curs festiv! Vreau să vă socotiţi pe fiecare dintre dumneavoastră o pagină glorioasă a Bisericii. Ştiu că nu v-a fost uşor, bănuiesc prin ce aţi trecut pentru că am citit enorm despre asta în ultima vreme”, a spus părintele Necula.

În cadrul întâlnirii absolvenţii şi-au prezentat activitatea pastoral-misionară din comunităţile încredinţate de-a lungul vremii, şi-au amintit momentele frumoase din studenţie şi au evocat personalităţile marilor profesori pe care i-au avut la Sibiu.

Foto credit: Mitropolia Ardealului

Comentarii Facebook


Știri recente