S-au deschis Arhivele Secrete ale Vaticanului

Cu ocazia împlinirii a 400 de ani de existență, Arhivele Secrete ale Vaticanului s-au deschis publicului interesat prin intermediul unei expoziții cu titlul: ‘Lux in arcana’. Acesta este un eveniment științific și mediatic fără precedent, deoarece scoate la lumină o parte din documentele păstrate, printre care se numără, spre exemplu, excomunicarea lui Martin Luther, procesul lui Giordano Bruno sau prima imprimare a calendarului gregorian din anul 1582.

Expoziția cu titlul ‘Lux in arcana’ a fost vernisată pe 29 februarie și va rămâne deschisă publicului larg până în luna septembrie a acestui an, informează „Ziarul Lumina”. Expoziția își propune în primul rând să explice modul în care funcționează Arhiva papilor și în același timp să scoată la lumină ‘invizibilul’, permițând accesul publicului la o parte din documentele adăpostite.

Titlul expoziției (‘Lux in arcana’) comunică și primul obiectiv al acesteia: de a aduce lumină în misterele bibliotecii, mai ales prin contactul direct și concret al cititorului cu izvoarele arhivei, deschizând porțile descoperirii istoriei, uneori inedite. Documentele expuse în expoziție sunt însoțite de aprofundări multimediale – proiecții, grafică dinamică, video pe monitoare plate -, toate concepute pentru a ajuta vizitatorul să încadreze documentul în contextul istoric, să aprofundeze istoria diferitelor personaje și să creeze legături între diferitele planuri de lectură.

Expunerea expozitivă începe în ‘Sala degli Orazi e Curiazi’, care adăpostește secțiunea ‘Apărătorul memoriei’, unde este prezentat conținutul Arhivei Secrete a Vaticanului. Aici sunt prezentate diferitele tipologii de documente conservate în arhivă: diplome și edicte, bule papale și scrisori, breviarii și registre papale, codici, documente contabile și acte de proces, formulare etc. Documentele expuse provin de pe mai multe continente: Asia, Africa, America și Europa. Printre documentele expuse în această secțiune se află bula ‘Inter cetera’ a papei Alexandru al VI-lea despre descoperirea Lumii Noi, actele procesului lui Giordano Bruno, edictul de la Worms al lui Carol al V-lea, scrisoarea țarului Alexei I etc.

Expoziția continuă în Palatul Conservatorilor cu șapte aprofundări tematice, intitulate: ‘Tiara și coroana’, ‘Secretul Conclavului’, ‘Sfinte, regine și curtezane’, ‘Reflexie și dialog’, ‘Eretici, cruciați și cavaleri’, ‘Oameni de știință, filozofi și inventatori’ și ‘Aurul și cerneala’. La secțiunea ‘Tiara și coroana’ sunt expuse 12 documente referitoare la lupta dintre puterea spirituală și cea seculară, între care se numără: falsa donație a lui Constantin, Privilegiul ottonian, ‘Dictatus papae’ al lui Grigorie al VII-lea, dar și bula ‘Una sanctam’ din anul 1302 a papei Bonifaciu al VIII-lea. Cu siguranță, o atenție deosebită va trezi secțiunea ‘Eretici, cruciați și cavaleri’, unde printre altele sunt expuse documente din procesul Templierilor în Franța (pe un sul de pergament lung de 60 de metri), cel al excomunicării lui Martin Luther, procesul sumar făcut lui Giordano Bruno sau Statutul împotriva ereticilor al papei Grigorie al IX-lea. Nu mai puțin interesantă va fi secțiunea ‘Oameni de știință, filozofi și inventatori’, unde, printre altele, este prezentat un exemplar tipărit al calendarului gregorian din 1582. Pentru ca vizitatorul să poată vedea cum sunt păstrate aceste bunuri culturale, acesta poate trece în Palatul Clementino Caffarelli, unde se află Laboratorul de Restaurare și Conservare a Sigiliilor. Tot aici este ilustrată și activitatea Laboratorului de Conservare și Restaurare, dar și a Legătoriei sau a Laboratorului de Reproducere Foto. Cei interesați pot afla mai multe vizitând site-ul www.luxinarcana.org.

Un important centru de studii istorice

Arhiva Secretă a Vaticanului, înființată oficial în 1612 de către papa Paul al V-lea, este arhiva centrală a Sfântului Scaun și conservă toate actele și documentele Bisericii Catolice. Păstrarea și valorificarea patrimoniului arhivistic reprezintă scopul activității acestei arhive, care, atât prin bogăția, cât și prin varietatea documentelor, se numără printre cele mai importante centre pentru studii istorice din întreaga lume. Patrimoniul Arhivei, care conservă peste 600 de fonduri arhivistice pe o suprafață de 85 de kilometri lineari de rafturi, acoperă o arie cronologică de nu mai puțin de douăsprezece secole (VIII-XX).

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…