S-a întrunit Soborul Arhieresc al Bisericii Ortodoxe Sârbe

Soborul Arhieresc al Bisericii Ortodoxe Sârbe s-a întrunit, în data de 9 mai 2019, în şedinţă ordinară de primăvară.

Şedinţele de lucru din primele două zile s-au desfăşurat la Mănăstirea Zica, urmând ca din data de 11 mai Soborul să se întrunească la Palatul Patriarhal din Belgrad.

„În Biserica Ortodoxă Sârbă este diferență între Sinod și Sobor”, a declarat pentru Agenţia de ştiri Basilica Pr. Pavel Goreanu.

Părintele Pavel şi-a susţinut în anul 2017 teza de doctorat cu tema „Dogmă şi dogmatişti în teologia Bisericii Ortodoxe Sârbe a secolului XX”.

„Sinodul este format din Patriarh şi patru ierarhi aleși pe un termen de patru ani, numit și Sinod Permanent, pe când Soborul este format din toți ierarhii Bisericii Ortodoxe Sârbe”, a explicat părintele Pavel.

Soborul Bisericii Ortodoxe Sârbe se reuneşte anual în două ședințe ordinare care durează două săptămâni fiecare.

Soborul a fost deschis prin Liturghia prezidată de Patriarhul Irineu în biserica Înălţarea Domnului din cadrul Mănăstirii Zica.

Cu acest prilej a fost sărbătorită împlinirea a 800 de ani de Autocefalie.

Autocefalia Bisericii Ortodoxe Sârbe este legată de înscăunarea, în anul 1219, a Sfântului Sava ca Arhiepiscop Primat al Bisericii Ortodoxe din Serbia.

În 1766 Autocefalia a fost însă pierdută pentru mai bine de 100 de ani, dar după dobândirea independenţei naţionale din 1878, Patriarhul Ecumenic Ioachim al III-lea a oferit în 4/16 mai 1879 actul de autocefalie Mitropolitului Mihail de Belgrad.

Foto credit: Biserica Ortodoxă a Serbiei

Comentarii Facebook


Știri recente