S-a încheiat recondiţionarea drapelului istoric al Ateneului din Iaşi: A fost sfinţit de Mitropolitul Nicolae Bălan în 1924

Managerul Ateneului Naţional din Iaşi, Andrei Apreotesei, a anunţat încheierea restaurării steagului istoric al instituţiei de cultură din municipiu.

„Ne bucurăm că procesul de restaurare a ajuns la final şi că putem, în sfârşit, să redăm această piesă istorică publicului. (…) Drapelul Ateneului va putea fi admirat în cadrul Muzeului Ateneului, ce va fi inaugurat în viitorul apropiat”, a declarat Andrei Apreotesei pentru Agerpres.

Ateneul din Iaşi este continuator al Ateneului popular Tătărăşti, înfiinţat în 1920.

Drapelul a intrat în patrimoniul Ateneului Naţional din Iaşi în luna decembrie a anului 2016, fiind donat de Institutul de Arheologie din municipiu.

Steagul a reprezentat „un simbol de identitate al misiunii de promovare a culturii româneşti în noile provincii ale ţării, rezultate din Marea Unire de la 1918”.

„Drapelul însoţea grupurile de excursionişti în toate turneele de propagandă culturală din perioada interbelică. Steagul are o faţă tricoloră, cu stema Ateneului Popular din Tătăraşi, alături de inscripţia Unire prin cultură, un motto ce a însoţit şi a determinat activităţile instituţiei peste veacuri. Pe verso, este brodat textul Fundaţia Culturală Principele Carol, Serviciul Social, Căminul Cultural Central Ateneul Popular Tătăraşi Iaşi, precum şi monograma principelui Carol”, a explicat managerul Ateneului Naţional din Iaşi.

Managerul Ateneului din Iaşi a precizat că slujba de sfinţire a drapelului a fost oficiată în catedrala Ortodoxă din Sibiu, de mitropolitul Ardealului, Nicolae Bălan, pe 27 iulie 1924.

Restaurarea drapelului a durat doi ani, perioadă în care a fost curăţat materialul şi refăcute broderiile afectate de timp. Lucrarea a fost realizată de o echipă de experţi de la Centrul de Cercetare şi Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural, din Cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi.

În etapele de recondiţionare, experţii restauratori au descoperit, în mijlocul steagului, un ziar din perioada interbelică, având rolul de întăritură, de unde se concluzionează că a mai fost supus unor procese de restaurare.

Foto credit: Ateneul naţional Iaşi/Facebook

Comentarii Facebook


Știri recente