Ruinele Bisericii din lacul Iznik sunt vizibile datorită scăderii nivelului apei

Ruinele unei biserici vechi de 1500 ani, construită în cinstea Sf. Neofit, au devenit mai vizibile după ce nivelul apei din lacul Iznik, Turcia, a scăzut recent, relatează Greek Reporter care citează Daily Sabah. Datorită secetei şi a reducerii poluării din zonă, ruinele se află acum la 1,5 – 2 m sub nivelul apei.

Construcţia de secol 4-5 a fost descoperită în anul 2014, în urma unor fotografii realizate din elicopter în zona lacului Iznik, locaţie a vechiului oraş Niceea, unde s-a desfăşurat Primul Sinod Ecumenic.


Nu mi-a venit să cred când am văzut ruinele din elicopter. M-am gândit: Cum este posibil ca nimeni să nu fi văzut ruinele până acum

Arheologul Mustafa Şahin, Universitatea Uludağ


Ruinele se află la aproximativ 20 metri de mal. Se presupune că biserica a fost scufundată în apele lacului în urma unui cutremur din anul 740.

În zonă au fost găsite mai multe artefacte în timpul săpăturilor arheologice, care au început în anul 2015, cu scopul de a expune ruinele basilicii ca parte a unui muzeu subacvativc.

Mustafa a declarat, în anul 2014, la descoperirea ruinelor, că biserica a fost construită în cinstea Sfântului Neofit, fiind ridicată pe locul martirajului său.

Ruinele bisericii din lacul Iznik. Sursă foto: Skugal.org

„Neofit face parte dintre sfinţii martrizaţi în timpul împăraţilor Diocleţian şi Galeriu, când pedepsele împotriva creştinilor erau des întâlnite. (…) A fost ucis de soldaţi romani în anul 303, cu 10 ani înainte de Edictul de la Milan care a oferit libertate creştinilor”, a declarat Mustafa Şahin pentru Hurriyet Daily News.

Sfântul Neofit a primit moarte martirică la vârsta de 16 ani.

Sursă foto: DHA Photo

Comentarii Facebook


Știri recente