Rugăciuni în cinstea Părintelui monahilor în Moldova

Biserica Ortodoxă l-a sărbătorit ieri pe Sfântul Cuvios Antonie cel Mare, socotit începătorul vieții monahale. Înalt Preasfințitul Pimen a slujit în ctitoria Elena Rareș din Suceava, iar PS Calinic Botoșăneanul s-a aflat în mijlocul enoriașilor parohiei „Sfântul Antonie cel Mare” din cartierul ieșean Nicolina, informează „Ziarul Lumina”

Înalt Preasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, alături de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica cu hramurile „Învierea Domnului” și „Sfântul Antonie cel Mare” din Suceava. Înalt Preasfinția Sa a adresat cu acest prilej un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre virtuțile Sfântului Cuvios Antonie cel Mare. „Sfântul Antonie cel Mare este cunoscut de întreaga creștinătate pentru viața sa sfântă, pentru nevoințele sale duhovnicești, pentru luptele sale cu vrăjmașii și pentru înțelepciunea sa. Înțelepciunea Sfântului Antonie cel Mare a fost dată de la Dumnezeu. Unii filosofi l-au întrebat pe Sfântul Antonie: „De unde cunoști atâtea lucruri, părinte?”. El le-a răspuns: „Din natură! Privind cerul și cele de pe pământ, înțeleg puterea și purtarea de grijă a lui Dumnezeu”. Sfântul Antonie cel Mare s-a luptat mult cu diavolii. La un moment dat, în viața sa apare o lumină. Atunci Sfântul Antonie a spus: „Doamne, unde ai fost atâția ani de când eu lupt cu diavolii”. Dumnezeu a răspuns: „Am fost lângă tine permanent, uitându-mă permanent cum te lupți cu ei. Ai biruit și pentru aceasta vei fi cinstit de întreaga lume”. Dumnezeu a văzut cum Sfântul Antonie se luptă. El l-a lăsat pe propriile puteri, pentru ca atunci când nu va mai putea lupta să-i vină în ajutor. Dumnezeu i-a venit în ajutor pemanent, pentru că Sfântul Antonie a avut încredințarea că-i va birui pe vrăjmași. Nădejdea este un mare ajutor de la Dumnezeu. În învățătura creștină se vorbește despre felul cum omul se mântuiește. Este un termen grecesc numit „sinergia”, care înseamnă împreună-lucrare a omului cu Dumnezeu și a lui Dumnezeu cu omul. Noi ascultăm glasul conștiinței și începem nevoința duhovnicească. Dumnezeu vine la timpul potrivit și ne ajută în mai multe feluri. Dumnezeu, prin glasul Sfântului Antonie și al altor Sfinți Părinți, ne-a învățat ce să credem și cum să trăim. Oamenii trebuie să nădăjduiască în ajutorul lui Dumnezeu și să depună o strădanie în așteptarea trecerii acestei vieți vremelnice”, a explicat Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

„Rugăm pe Dumnezeu să ne dea tărie”

La final, Înalt Preasfințitul Pimen și-a exprimat bucuria pentru că a slujit Sfânta Liturghie în parohia „Sfântul Antonie cel Mare”, păstorită de pr. paroh Vasile Irimia, care este și protopop al Protopopiatului Suceava 1. „Rugăm pe Dumnezeu să ne dea tărie și să biruim ceea ce este rău pentru a bineplăcea Lui”, a adăugat Înalt Preasfinția Sa. Biserica cu hramurile „Învierea Domnului” și „Sfântul Cuvios Antonie cel Mare”, cunoscută și sub denumirile de „Biserica Văscresenia” sau „Biserica Elena Doamna”, a fost ridicată în anul 1551 de Elena Rareș, soția voievodului Petru Rareș (1483-1546). A fost cedată după ocuparea Bucovinei comunității catolice (1782-1836). Între anii 1836-1936 aici au slujit greco-catolicii ucraineni. La intervenția mitropolitului Visarion Puiu, în 1936, cu ajutorul lui Nicolae Iorga, sfântul lăcaș a fost redobândit de românii ortodocși. În perioada 1982-1989 au fost realizate ample lucrări de restaurare și pictare a sfântului lăcaș, astfel încât să primească frumusețea pe care a avut-o la început.

Hramul parohiei „Sfântul Antonie cel Mare” din Iași

Sute de credincioși au participat miercuri, 16 ianuarie 2013, la slujba Vecerniei unită cu Litia oficiată în paraclisul parohiei „Sfântul Cuvios Antonie cel Mare” din cartierul ieșean Nicolina, ce aparține de Protopopiatul Iași 2. Răspunsurile la strană au fost oferite de un grup de tineri teologi de la Catedrala mitropolitană din Iași. Cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele Vilie Doroșincă, protopop al Protopopiatului Iași 2, care a transmis binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, pentru activitatea pe care părintele paroh Ionel Roată, care este și vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, o depune, alături de pr. Ciprian Roată, în această parohie. „În parohia „Sfântul Antonie cel Mare” se desfășoară o activitate administrativă, pastoral-misionară și social-filantropică. Întrucât cunosc foarte bine această parohie, am accentuat în cuvântul adresat activitatea socială. Membrii consiliului parohial și ai comitetului parohial oferă în fiecare săptămână pachete cu hrană bătrânilor din parohie, vârstnicilor și copiilor din instituțiile de ocrotire socială”, a relatat pr. protopop Vilie Doroșincă. Părintele paroh Ionel Roată a mulțumit celor prezenți pentru că au participat la slujba Vecerniei unită cu Litia, dar și Înalt Preasfințitului Teofan pentru încrederea pe care a acordat-o în ceea ce privește viața liturgică la parohia „Sfântul Antonie cel Mare”. Gândul de recunoștință al părintelui paroh s-a îndreptat apoi față de slujitorii care s-au rugat împreună în ajunul sărbătorii. „Părintele paroh Ionel Roată a subliniat că activitățile sociale și pastorale trebuie continuate, făcând referire la biserica parohială, aflată în construcție”, a mai spus pr. protopop Vilie Doroșincă. PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, alături de un sobor de preoți format din părinții de la mănăstirile din județul Iași, a oficiat ieri Sfânta Liturghie în paraclisul „Sfântul Cuvios Antonie cel Mare”.

Comentarii Facebook


Știri recente