Rugăciune și binecuvântare la Bălăcești și Turnu Severin

Cea de a 4-a duminică de după praznicul Învierii Domnului a adunat la rugăciune numeroși credincioși din întreaga Mitropolie a Olteniei. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a sfințit biserica cu hramurile „Nașterea Maicii Domnului” și „Sfântul Vasile cel Mare” din Parohia Bălăcești, comuna Bălăști, județul Gorj.

Parohia Bălăcești, din Protoieria Târgu Jiu Sud, județul Gorj, a îmbrăcat haine de sărbătoare în a 4-a duminică de după Paști, a „Slăbănogului”. Prezent în mijlocul parohienilor, IPS Părinte Irineu a săvârșit slujba de sfințire a bisericii închinate Nașterii Maicii Domnului și Sfântului Vasile cel Mare. După rânduiala liturgică de târnosire a sfântului lăcaș, Mitropolitul Olteniei a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi.

„Locul cel mai sfânt unde Dumnezeu protejează pe copiii Săi este Casa Sa”

În cuvântul de învățătură, rostit la finele slujbei euharistice, IPS Irineu a explicat pericopa evanghelică din această zi, despre „Vindecarea slăbănogului”. „În Evanghelia de astăzi, Mântuitorul Hristos a vindecat pe un slăbănog foarte bolnav și de mulți ani suferind. În Ierusalim era un loc unde ei spălau jertfele, numit scăldătoarea oilor. Acolo veneau cu turmele și, când ajungeau jertfe la Dumnezeu, cărnurile respective le spălau ca să fie curate și aduse ardere de tot înaintea Atotputernicului Dumnezeu. Tot aici, îngerul lui Dumnezeu venea din când în când și tulbura apa, iar cel care intra primul în această apă se făcea sănătos. Nu exista boală care să nu fi fost vindecată de îngerul lui Dumnezeu sau de tulburarea apei, mișcarea apei, semnul prin care cei bolnavi cunoșteau că trebuie să intre în apă și să primească această sfințenie. Deci un înger al Domnului venea și le arăta un semn vizibil de vindecare, un semn al așteptării și al împlinirii, căci mulți erau acolo, după cum ne spune Sfântul Ioan Evanghelistul, și așteptau momentul acela, și numai unul dintre ei putea să se vindece”, a spus IPS Părinte. În continuare, Mitropolitul Olteniei a subliniat importanța Bisericii pentru credincioși, locul unde găsim vindecare. „În Sfânta Biserică, ne regăsim cu toții copii ai lui Dumnezeu. Venim aici pentru că nu avem altă nădejde mai mare și alt loc de scăpare. „Nădejdea noastră este Tatăl, scăparea este Fiul, acoperământul este Sfântul Duh, Treime Sfântă, Slavă Ție”, spunem întotdeauna în rugăciunile și în cuvântările noastre bisericești. Locul cel mai sfânt unde Dumnezeu protejează pe copiii Săi este Casa Sa, așa cum spunem: Casa aceasta este Casa Tatălui Ceresc, este casă de rugăciune, casă de binecuvântare, casă de împlinire a tuturor nevoilor, necazurilor și a tuturor dorințelor noastre.”

La final, pr. protopop Ionel Câmpeanu a înmânat mai multe gramate de mulțumire din partea Mitropoliei Olteniei persoanelor implicate în ridicarea și înfrumusețarea sfântului lăcaș. Pentru osteneala depusă, preotul paroh Ion Buicu a primit rangul de iconom stavrofor.

Piatra de temelie a bisericii cu hramurile „Nașterea Maicii Domnului” și „Sfântul Vasile cel Mare” din Parohia Bălăcești a fost pusă în data de 29 august 2010. Ridicarea acestui sfânt lăcaș s-a făcut cu sprijinul autorităților locale și al credincioșilor.

Slujire arhierească la catedrala din Severin în Duminica Slăbănogului

Câteva sute de credincioși au trecut pragul Catedralei episcopale din Drobeta-Turnu Severin în a 4-a duminică după Sfintele Paști. Cei prezenți au trăit atât bucuria participării în comuniune la ceremonia liturgică duminicală, cât și pe cea a primirii de binecuvântări arhierești din partea chiriarhului locului. Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de soborul de preoți și diaconi ai sfântului lăcaș de închinare. Răspunsurile liturgice au fost date în manieră bizantină de către cele două grupuri psaltice ale catedralei: „Sfântul Nicodim” și „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”.

Cu binecuvântarea ierarhului mehedințean, predica a fost rostită de către PC preot Alin Dumitru, slujitor al catedralei, care a vorbit drept-slăvitorilor creștini despre minunea vindecării slăbănogului de către Domnul și Dumnezeul nostru, Mântuitorul Iisus Hristos. La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Episcop a așezat la inima credincioșilor sfaturi și povețe duhovnicești.

Hramul Bisericii „Sfântul Ioan Valahul” din Craiova

Luni, 12 mai, Biserica „Sfântul Ioan Valahul” din Craiova, cartierul Craiovița Nouă, și-a sărbătorit ocrotitorul, pe Sfântul Ioan Valahul. Cu acest prilej, în mijlocul credincioșilor a poposit IPS Părinte Mitropolit Irineu, care a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

Sfântul Mucenic Ioan Valahul, prăznuit în fiecare an la 12 mai, s-a născut în această parte a Valahiei Mici (Oltenia), în anul 1644. A fost luat în robie de turci la vârsta de numai 15 ani și martirizat pentru credința ortodoxă în 1662, când avea doar 18 ani. Dată fiind originea sfântului în această parte de țară, i s-a dedicat un lăcaș de închinare și rugăciune care să-i poarte hramul, la intrarea în cel mai mare cartier al Craiovei, Craiovița Nouă.

Biserica închinată Sfântului Mucenic Ioan Valahul din Craiova a fost temeluită la data de 21 noiembrie 1999, de mitropolitul Nestor Vornicescu al Olteniei. Lucrările au început la 1 martie 2000, ridicarea sfântului lăcaș fiind deja încheiată în anul următor, 2011, lucrările de împodobire, respectiv pictura interioară și exterioară, fiind realizate în anii următori cu sprijinul enoriașilor coordonați de părintele paroh Ion Doran și al altor credincioși din municipiul Craiova

Comentarii Facebook


Știri recente