Rugăciune pentru hemofilici de ziua Sfântului Alexei Romanov

La Mănăstirea Novospassky din Rusia va fi oficiată în data de 12 august o rugăciune (moleben) pentru persoanele care suferă de hemofilie, informează Orthochristian. Este pentru al şaptelea an la rând când are loc un astfel de serviciu religios pentru hemofilici.

Iniţiativa aparţine Societăţii Ruse de Hemofilie care îl consideră pe Sfântul Alexei Romanov drept ocrotitorul celor care suferă de această afecţiune. Data nu a fost aleasă întâmplător, deoarece în 12 august 2019 se împlinesc 115 ani de la naşterea ţareviciului Alexei.

Singurul fiu al țarului martir Nicolae al II-lea a moștenit hemofilia de la mama sa.

Hemoragiile pe care le avea erau așa de grave și era atât de bolnav, încât nu a putut fi mutat când bolșevicii i-au transferat la Ekaterinburg pe părinții săi și pe sora lui, Maria, în aprilie 1918. Cele câteva săptămâni care îi mai rămăseseră de trăit le-a petrecut într-un scaun cu rotile.

La 17 iulie 1918, cu mai puțin de o lună înainte să împlinească paisprezece ani, Alexei a fost ucis de bolşevici împreună cu toată familia în pivnița Casei Ipatiev din Ekaterinburg.

La rugăciunea de la mănăstirea Novospassky sunt aşteptaţi să participe medici, pacienţi, dar şi membri ai societăţii ruse de hemofilie.

Hemofilia este o boală ereditară care constă în împiedicarea coagulării corespunzătoare a sângelui. Acest lucru favorizează sângerarea spontană şi agravează hemoragiile cauzate de anumite leziuni, traumatisme ori intervenţii chirurgicale. În cazul persoanelor cu hemofilie, proteinele din sânge care ajută la coagularea sângelui sunt în număr foarte redus.

Foto credit: Arhivă Patriarhia Rusiei

Comentarii Facebook


Știri recente