În urma dezastrului din Albania, după ce miercuri a fost decretată zi de doliu național, manifestările de Ziua Independenței Albaniei au fost anulate.
Ziua Națională a Albaniei este 28 noiembrie, data în care statul și-a declarat independența față de Imperiul Otoman, în 1912.
Durerea poporului albanez a coalizat întreaga lume care s-a solidarizat concret prin oferirea de ajutoare, adăpost sau salvatori, ori prin colecte, mesaje de compasiune și rugăciune.
„Solidaritatea este partea luminoasă a acestei tragedii”, a afirmat Arhiepiscopul Anastasie al Albaniei la postul de televiziune SKAI.
Preafericirea Sa a mers imediat după cutremur în Durrës. A vizitat celulele de urgenţă organizate în urma cataclismului şi a dialogat cu autorităţile în vederea acordării de sprijin concret. Ierarhul a pus la dispoziţia victimelor spaţii de cazare în incinta Mănăstirii Sfânta Maria din Durres, exprimându-şi disponibilitatea de a ajuta în continuare.
Arhiepiscopul Albaniei a afirmat că reprezintă o religie minoritară în Albania ceea ce îi restrânge posibilitățile efective.
„Suntem în jur de 20% din populație, dar facem tot ce putem”, a transmis ierarhul.
Biserica Ortodoxă a Albaniei a inițiat o strângere de fonduri online pentru această cauză.
Și Patriarhia Română a transmis un mesaj de compasiune și a propus o colectă de fonduri. Statul român a trimis în Albania 52 de pompieri-salvatori.
Biserica Albaniei a trecut prin momente grele de-a lungul istoriei, fiind situată la granița dintre Răsărit și Apus. Apoi a fost oprimată de Imperiul Otoman și aproape a fost răpusă de conducerea comunistă care a declarat Albania drept primul stat ateist din lume. Actualul primat al Bisericii Ortodoxe din Albania a reînființat practic instituția pe care o conduce din 1992.
Foto credit: Consiliul Europei