Ruga orșoveană a ajuns la a VI-a ediție

În zilele de 31 mai şi 1 iunie, orşovenii au participat în număr mare la evenimentele cultural-artistice şi religioase, organizate începând cu anul 2008 de Parohia “ Sfântul Nicolae”, sub genericul “ Ruga Orşoveană”, ajunsă la cea de-a șasea ediție.

Iniţiativa preotului paroh Iulian Nedelcu, consilier cultural al Episcopiei Severinului şi Strehaiei, s-a dorit a fi o restituire a unei tradiţii locale, întreruptă după anul 1951, o dată cu deportările făcute în timpul regimului comunist în Câmpia Bărăganului.

În primii ani, manifestarea cultural-artistică şi religioasă s-a desfăşurat într-un cadru mai restrâns, doar în incinta bisericii, însă de la un an la altul a prins noi valenţe. Curtea sfântului lăcaş de închinare a devenit, astfel, locul în care se întâlnesc sute de orşoveni pentru a se bucura la sărbătoarea comunităţii.

După cum ne-a transmis Cătălin Cernătescu, Redactor Ştiri Episcopia Severinului şi Strehaiei, evenimentul de anul acesta a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii din Duminica Rusaliilor şi a continuat cu vernisajul expozițiilor fotografice Biserici din lemn din nordul județului Mehedinți, realizată de Enescu Chirilă, de la Muzeul de Artă din cadrul Muzeului Regiunii Porţilor de Fier din Drobeta Turnu Severin, și Slujire și misiune în parohia Orșova, realizată de Ana-Maria Dumitrașcu, de la Liceul Teoretic „Traian Lalescu” din Orșova.

Au fost prezenți la eveniment reprezentanți ai autorităților locale și doi consilieri ai Episcopiei Severinului și Strehaiei, părintele Viorel Vlăducu și părintele Mihai Zorilă, care au transmis celor de față binecuvântarea Preasfințitului Părinte Nicodim, ierarhul mehedințenilor.

Un moment deosebit a constat în decernarea unor diplome de excelență olimpicilor orșoveni. Între aceștia s-au remarcat elevii Clubului Sportiv Orşova, medaliați la Campionatul European de Canotaj pentru juniori de la Racice din Cehia.

Ziua de sărbătoare a continuat cu programe artistice susținute de elevii mai multor școli din Orșova și Drobeta Turnu Severin.

O prezență aparte în cadrul programului muzical a fost îndrăgitul interpret de folclor Gabriel Lungu, care a pus la inimile orșovenilor frumusețea melosului românesc autentic printr-o suită de cântări populare oltenești. Gabriel Lungu este laureat al mai multor festivaluri de folclor din întreaga țară și crainic la Radio Lumina al Episcopiei Severinului și Strehaiei.

De asemenea, Antonie Olarean, elev în clasa I la Liceul de muzică I. Șt. Paulian din Dr. Tr. Severin și fratele său, Ioan Olarean, îndrumați de distinsa profesoară de canto Doina Durdan, au interpretat câteva piese de muzică ușoară.

Ruga Orşoveană ” a continuat şi luni cu Sfânta Liturghie, evenimentul fiind încununat după-amiaza cu un alt program folcloric susţinut de solişti vocali şi instrumentişti din Banat.

Comentarii Facebook


Știri recente