Romfilatelia a publicat o serie de timbre dedicate Anului omagial și comemorativ 2017

Romfilatelia, instituţia desemnată să emită timbrele şi efectele poştale româneşti, a pus în circulație o serie de mărci intitulate Evenimente omagiale. Inițiativa a venit în contextul proclamării de Sfântul Sinod a anului 2017 ca An omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești și Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului.

Timbrele puse la dispoziția publicului român ilustrează: Catedrala Patriarhală, icoana Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, icoana Sfântului Apostol și Evanghelist Luca și Palatul Patriarhiei.

Pe site-ul oficial sunt descrise tematica și subiectul timbrelor emise:

  • Catedrala Patriarhală, amplasată pe vatra Mănăstirii Sfinţii Împăraţi Constantin și Elena, ctitorie domnească a voievodului Constantin Vodă Șerban (1654-1658) și a soţiei acestuia, Bălașa, monument istoric și reper al ortodoxiei românești, adăpostește o colecţie impresionantă de icoane.
  • Icoana Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, patronul spiritual al Bucureștilor, prăznuit la data de 27 octombrie, realizată în mozaic, îi zugrăvește chipul după cel al sfinţilor cuvioși, ca un bătrân cu barbă albă și rotundă, purtând mantie, iar în mână ţinând o cruce.
  • Apostolul și Evanghelistul Luca, medic în Teba, după întâlnirea cu Iisus, ajunge să se numere printre cei 70 de apostoli. El este Patronul Iconografiei Creștine, creatorul primelor icoane ale Maicii Domnului cu Pruncul și al celei dintâi icoane care îi zugrăvește pe Sfinţii Apostoli Petru și Pavel.
  • Palatul Patriarhiei, capodoperă arhitecturală a Bucureștilor, găzduiește o colecţie valoroasă de icoane. Construit la începutul secolului al XX-lea de către Statul Român după planurile arhitectului Dimitrie Maimarolu, este prima lucrare turnată în beton armat din ţară.
  • Născut în jurul anului 354, Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur se călugărește în anul 368. Opera sa este una dintre cele mai bogate și alese ale literaturii universale, conţinând tratate, omilii, cateheze, comentarii biblice, cuvântări, epistole, precum și cărţi de cult, păstrate aproape în totalitate.

Timbrele tipărite de Romfilatelia au ca tematică subiecte clasice şi generale, evenimente naţionale şi internaţionale, aniversări personalităţi, floră, faună, păsări sau animale, sport, sănătate, oraşe naţionale.

Foto credit: Romfilatelia

Comentarii Facebook


Știri recente