Românii din sud-estul Transilvaniei. Istorie, cultură și civilizație

În perioada 19-20 septembrie 2014, la Miercurea-Ciuc, se va desfășura Sesiunea Națională de Comunicări ȘtiințificeRomânii din sud-estul Transilvaniei. Istorie, cultură și civilizație”, ediția a XX-a. Cu acest prilej vor avea loc o serie de manifestări de cultură românească și spiritualitate ortodoxă dedicate împlinirii a 20 de ani de la înființarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei și întronizarea în scaunul arhieresc a IPS Ioan Selejan.

Sesiunea Națională de Comunicări Științifice este organizată de Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, din cadrul Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, Centrul European de Studii Covasna-Harghita, Liga Cultural-Creștină „Andrei Șaguna” și Centrul Cultural „Miron Cristea”

Vineri, 19 septembrie 2014, ora 15:00 la Centrul Eparhial, se vor desfășura lucrările în plen ale sesiunii, precum și lansări de cărți și publicații. Cu acest prilej vor lansate peste 20 de noi apariții editoriale, în rândul cărora menționăm volumele: Profesioniștii noștri 14. Nicolae Noica la 70 de ani, apărut la Editura Eurocarpatica, Sf. Gheorghe, 2014, volum îngrijit de Corneliu Mihail LUNGU și Dr. Ioan LĂCĂTUȘU, director, Centrul European de Studii Covasna-Harghita, cu un Cuvânt de binecuvântare al IPS Arhiepiscop Ioan al Covasnei și Harghitei; Românii din scaunele secuiești în Revoluția de la 1848-1849, de Sebastian Lucian Pârvu, Cuvânt înainte de Gelu NEAMȚU, conducătorul științific a tezei de doctorat; Nicolae Iorga despre secui și rostul lor între români, revista Stefadina – file de arhivă, publicație editată de Asociația Ștefadina București, teza de doctorat a tânărului teolog Stelian Gomboș, volumele editate de cercetătorii Institutului Național pentru Studierea Totalitarismului, precum și alte lucrări monografice și literare ale unor autori, majoritatea din județele Covasna, Harghita, Brașov și Mureș.

Anul 2014, fiind declarat anul Constantin Brâncoveanu, în programul sesiunii este inclusă comunicarea părintelui profesor Vasile Olteanu „Constantin Brâncoveanu și Brașovul”, precum și vizionarea expoziției „Constantin Brâncoveanu – 300 de ani de la martiriu”.

Lucrările pe secțiuni ale sesiunii se vor desfășura sâmbătă 20 septembrie 2014, între orele 10-15, la Centrul Eparhial, Muzeul Oltului și Mureșului Superior, Centrul Cultural „Miron Cristea” și Colegiul Național „Octavian Goga” din Miercurea-Ciuc.

La sesiune vor prezenta comunicări peste de 100 de cunoscuți specialiști – cercetători, cadre didactice universitare, muzeografi, arhiviști, etnografi, sociologi teologi, profesori, preoți și alți oameni de știință și cultură, din numeroase localități din întreaga țară.

Și la actuala ediție, pe lângă probleme referitoare la istoria și cultura națională, majoritatea temelor ce vor fi prezentate abordează aspecte ale istoriei și culturii românești din sud-estul Transilvaniei și ale conviețuirii interetnice din zona Arcului Intracarpatic.

Comunicările cuprinse în programul sesiunii vor fi publicate în revista „Acta Carpatica”, anuarul Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” și al Centrului European de Studii Covasna-Harghita.

Duminică, 21 septembrie 2014, ora 930, la Catedrala Episcopală din Miercurea-Ciuc, va avea loc Liturghia arhierească oficiată de IPS Ioan, la împlinirea a 20 de ani de la Înființarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei, după cum aflăm de la Dr. Ioan Lăcătușu, directorul Centrului European de Studii Covasna-Harghita.

Comentarii Facebook


Știri recente