România va trece la ora de vară 2022. Timpul în Biserică

România va trece în noaptea de sâmbătă spre duminică la ora de vară. Ora 3 devine ora 4, astfel, duminică, 27 martie, va fi cea mai scurtă zi din 2022 și va avea 23 de ore.

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932. Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată și a fost reintrodusă în România începând cu 1979.

În 2019, Parlamentul European a votat în favoarea unei propuneri de renunţare la obligativitatea trecerii la ora de vară la nivelul Uniunii Europene, însă, potrivit propunerii, fiecare stat membru va avea dreptul să decidă dacă va păstra actualul sistem sau va renunţa la schimbarea orei.

CFR Călători a informat că trecerea la ora de vară nu modifică mersul trenurilor în vigoare, circulaţia urmând a se efectua conform orarului prevăzut în mersul trenurilor.

Medicii au identificat mai multe efecte ale schimbării orei, printre care insomnia, starea de oboseală, durerea de cap, dar și anxietatea. Pentru a face această tranziție fără probleme, este indicată reducerea consumului de stimulente, precum cafeaua, ceaiul negru și orice fel de energizante.

Timpul în Biserică

În Ortodoxie, timpul este văzut ca dar al lui Dumnezeu pe care omul îl folosește pentru a se pregăti de viața veșnică prin rugăciune și fapte bune.

O dovadă a acestui lucru sunt slujbele zilnice numite Ceasuri. Ceasurile fac parte din cele șapte laude bisericești. Se găsesc în „Ceaslov” și se citesc în general în mănăstiri la începutul celor patru sferturi ale zilei.

„Fiecare clipă care trece şi omul n-a luat în ea decizia pentru realizarea sa în bine, este o clipă sau un timp pierdut”, a spus Patriarhul Daniel.

„Nu se cuvine să cinstim timpul, nici oamenii, nici materia, ci pe Dumnezeu, cel care a așezat anii și vremurile”, învăța Sfântul Ioan Hrisostom.

Vezi și Timpul în cuvintele Patriarhului României

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente