Rolul pedagogiei creștine în societatea românească

Opiniile exprimate în a doua zi a Simpozionului de Pedagogie creștină au avut în centru necesitatea și importanța educației religioase pentru sănătatea vieții societății românești. Moderatorul celor patru conferințe de miercuri dimineață a fost un cunoscut specialist în domeniul pedagogiei, autor al unui manual în domeniu. Este vorba despre Pr. Dorin Opriș, lector la Catedra de Pedagogie, Psihologie și Didactică din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba-Iulia.

Din punctul meu de vedere este o reuşită pentru că a fost o dezbatere vie, au fost prezentări consistente, au fost probleme foarte serioase ridicate. Cred că este o primă etapă remarcabilă, dar ea trebuie să fie continuată, în opinia mea, de alţi paşi care să ducă mai departe ceea ce s-a lansat acum ca puncte de vedere ca dezbateri, fiindcă atât teoreticienii cât şi practicienii au în continuare nevoie de ideii, de modele, de concepte, dar şi de aspecte validate de practica educaţională din ţara noastră”, a declarat pentru TRINITAS TV Pr. Lect. Dr. Dorin Opriș, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Organizatorii și-au exprimat aprecierea pentru amploarea evenimentului și interesul arătat de participanți.

„Din păcate uneori educaţia riscă să fie transformată doar într-un proces care pune accentul pe partea informaţională şi copilul este pregătit doar pentru dobândirea unor abilităţi sau a unor cunoştinţe care să îl conducă la performanţe profesionale. Educaţia religioasă, fără să anuleze valoarea cunoştinţelor dobândite, are această menire specifică de a sublinia aspectul formativ, ceea ce în mod normal practic, şcoala trebuie să promoveze, formarea de caractere puternice”, a subliniat Conf. Dr. Adrian Lemeni, Consilier patriarhal, Sectorul teologic-educațional.

Toate lucrările simpozionului vor apărea într-un volum comun ce va fi publicat de Patriarhia Română.

Comentarii Facebook


Știri recente

Câștigătorii Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul Care vindecă” și ai Concursului Național „Icoana Ortodoxă – lumina credinței” au fost premiați | FOTO

În aula Centrului pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” din București, au fost premiați luni, 20 mai 2024, câștigătorii Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul Care vindecă” și ai Concursului Național „Icoana Ortodoxă – lumina credinței”.…