Revoluția din 1989 | Au fost comemorați cei 11 tineri uciși de focul deschis asupra Radiodifuziunii Române

Preasfințitul Părinte Timotei a oficiat marți slujba de comemorare a celor 11 tineri care și-au pierdut viața în focul deschis asupra Radiodifuziunii Române din București în timpul Revoluției din Decembrie 1989.

„Aceste rânduieli de pomenire a celor care s-au jertfit pentru Libertatea și demnitatea poporului român în Decembrie 1989 ar putea fi definite ca Biserica rugătoare și recunoscătoare”, a afirmat Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor după slujba de comemorare.

„Aici, la Radio România Actualități, sau Radiodifuziunea Română, așa cum se numea atunci, se păstrează pomelnicul a 11 tineri care au fost omorâți în această zonă”, a continuat el.

„Cei care organizează slujbele de pomenire încă din 1989 păstrează acest pomelnic și ne aduc aminte că cei care s-au jertfit atunci au murit pentru ca noi să fim liberi”, a adăugat ierarhul.

„S-au rugat, au îngenunchiat, au spus rugăciunile învățate în casa părinților și bunicilor lor și le-au spus tuturor: «Cu noi este Dumnezeu, înțelegeți neamuri și vă plecați, căci cu noi este Dumnezeu!» Dumnezeu să-i ierte!”

În seara zilei de 22 decembrie 1989, după fuga dictatorului Nicolae Ceaușescu, Radiodifuziunea Română a fost atacată din mai multe direcții cu foc intens. A fost nevoie ca armata să riposteze din sediul instituției cu focuri de armă, iar 11 persoane și-au pierdut viața.

Comemorări similare au avut loc în cursul zilei de marți și la sediul Televiziunii Române și în Piața Palatului din București.

Foto credit: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

Comentarii Facebook


Știri recente