Reuniunea Națională a tinerilor ortodocși de la Baia Mare

La Baia Mare a început prima Reuniune Națională a Tinerilor Ortodocși, care se desfășoară în perioada 3-6 septembrie și la care sunt așteptați peste 3500 de participanți din țară și străinătate. În mijlocul tinerilor se va afla și Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

Deschiderea oficială a evenimentului are loc azi, 3 septembrie, însă delegațiile tinerilor din țară și din străinătate au început deja să sosească la Baia Mare, de câteva zile, conform celor precizate de părintele Milan Bălan, consilier al sectorului Teologic – Educațional din cadrul Episcopiei Maramureșului și Sătmarului. Cei 200 de delegați din străinătate vor participa la câteva excursii în Maramureșul istoric și în Țara Lăpușului, unde vor avea posibilitatea să cunoască o parte din specificul zonei. De asemenea, organizatorii îi primesc pe delegații din țară, din fiecare eparhie fiind așteptat câte un autocar cu tineri.

IPS Mitropolit Andrei, prezent la Reuniune

Deschiderea oficială a Reuniunii Naționale a Tinerilor Ortodocși are loc azi, de la ora 17:00, la Catedrala Episcopală din Baia Mare, în prezența Preasfințitului Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, precum și a oficialităților, dintre care amintim reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale, oficialități județene și locale, între care se va afla și primarul Cătălin Cherecheș, reprezentantul Primăriei Baia Mare, instituție parteneră a Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, în organizarea evenimentului.

În zilele de vineri și sâmbătă, în rândul tinerilor se vor afla Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, precum și Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, alături de PS Iustin Sigheteanul, conform celor precizate de pr. Milan Bălan.

La Reuniune vor participa numeroși invitați care vor conferenția pe diferite teme culturale, istorice sau teologice, între care sunt amintiți Dan Puric, Teodor Ardelean și Ioan Marchiș. De asemenea, sunt invitați numeroși artiști și interpreți, atât dintre cei consacrați, cât și dintre cei tineri, în total fiind aproximativ 120 artiști invitați, conform celor precizate de pr. Milan Bălan.

Prelegeri, concerte, excursii

Reuniunea de la Baia Mare se adresează tinerilor ortodocși cu vârste între 15-30 ani, reprezentanți ai tuturor eparhiilor din țară și din diaspora. De asemenea, sunt invitați tineri de diferite naționalități, delegați ai Bisericilor Ortodoxe – Surori din străinătate și reprezentanți ai Asociațiilor de Tineri Ortodocși din străinătate. Este primul eveniment de acest gen din România, la care participă în jur de 3500 de participanți. Manifestarea de anul trecut s-a adresat tinerilor din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, iar proiectul Reuniunii Naționale din acest an a fost discutat în ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 13 februarie 2014. Astfel, s-a aprobat implicarea și participarea la acest eveniment a tinerilor din toate eparhiile Bisericii Ortodoxe Române.

Conținutul cultural al Reuniunii aduce în atenția participanților teme referitoare la istoria națională a României, precum personalitatea Sfântului Constantin Brâncoveanu, jertfa martirică a acestuia și a fiilor săi. Una dintre conferințe va avea tema „Sfinții Brâncoveni – Modele ale Credinței Mărturisitoare”.

Un alt subiect de dezbatere va fi consacrat tinerilor ortodocși practicanți, cu tema „Tinerii – în Lumina Anului Omagial Euharistic”. Istoria locală a Maramureșului va fi abordată în prelegerea „Pintea Viteazul și curajul de a sta împotrivă”, iar despre conștiința identității naționale, culturale și religioase se va discuta în cadrul temei „Ortodoxia și identitatea noastră națională”.

Tinerii vor vizita Muzeul Satului, Pavilionul de Etnografie, (Maramureșul – Etnografie și Spiritualitate Românească), Muzeul de Artă și Muzeul de Istorie (Baia Mare – Tezaur de Artă și Istorie), Muzeul de Mineralogie.

Procesiune în Baia Mare

La fel ca și anul trecut, un moment important al Reuniunii va fi participarea la procesiunea „Bucuria de a fi creștin”, de vineri seara, 5 septembrie, la care sunt așteptați toți credincioșii, de toate vârstele, din municipiul Baia Mare și din împrejurimi, alături de tinerii de la Reuniune.

De asemenea, în fiecare zi, tinerii se vor ruga împreună în 12 biserici, unde vor susține cântările la Sfânta Liturghie, vor dezbate pe diferite teme în grupuri mici, organizate în 12 școli, vor face excursii și vor participa la manifestări culturale. În fiecare seară, într-un spațiu amenajat în zona Catedralei Episcopale au loc concerte. Nu vor lipsi nici întâlnirile cu ierarhii care vor adresa cuvinte duhovnicești tinerilor.

„Beneficiarii Reuniunii sunt tinerii. Reuniunile tinerilor cultivă solidaritatea ca virtute socială. În actuala conjunctură europeană, a pluralismului etnic și religios, se cere mai mult ca oricând cultivarea și promovarea propriei noastre identități și prețuirea valorilor autentice. Reuniunea Tinerilor Ortodocși va face acest lucru mai ales în ceea ce-i privește pe tinerii ortodocși români, dar va aduce în atenție și Identitatea Ortodoxă în context internațional – mai ales că sunt invitați și tineri ortodocși din alte țări. În cadrul unor activități , pe care le-am pomenit mai sus, tinerii își întăresc convingerile intelectuale, religioase, precum și sentimentele: prietenia, credința, dragostea de țară și față de valorile culturale și religioase moștenite. Pe fondul general al secularismului, individualismului și al degradării relațiilor interumane, Biserica îi ajută pe tinerii români să redobândească o atitudine sănătoasă, să privească demn spre viitor: cu fraternitate și încredere”, a spus pr. Milan Bălan, consilier al sectorului Teologic-Educațional din cadrul Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

Comentarii Facebook


Știri recente