„Reunim țara spirituală”: Înfrățire între protopopiate de pe ambele maluri ale Prutului

O delegație a clericilor din Protoieria Cimișlia, Episcopia Basarabiei de Sud, a vizitat luni Protopopiatul Roznov din Arhiepiscopia Iașilor, cu scopul de a înfrăți parohile de peste Prut cu cele din România.

Întâlnirea s-a desfășurat la sediul Protopopiatului Roznov, unde Părintele Protopop Bogdan Frasilă a întâmpinat delegația din Basarabia alături de un grup de preoți.

Oaspeții au fost interesați de structura organizatorică a protopopiatului, a parohiilor si de proiectele misionare, social-filantropice, catehetice și culturale desfășurate în cadrul Arhiepiscopiei Iașilor.

Părintele Nicolae Goreanu, Protopopul de Cimișlia, a prezentat greutățile cu care se confruntă clericii și enoriașii din Basarabia de Sud, dar și speranța în ajutorul Bunului Dumnezeu pentru vremuri prielnice, pace și la o colaborare rodnică între parohiile din cele două eparhii.

„Înfrățirea cu Protopopiatul Roznov reprezintă pentru noi o binecuvântare de la Dumnezeu. Știm că în 1918 a fost înfăptuită Unirea, România Mare, iar acum, încercăm pe altă cale să reunim țara spirituală, și prin biserica creștin – ortodoxă”, a declarat părintele Nicolae Goreanu.

Frații de peste Prut au vizitat Centrul de zi pentru persoane vârstnice „Samariteanul Milostiv”

Membrii delegației de peste Prut, însoțiți de Părintele Protopop Bogdan Frăsilă, au vizitat Centrul de zi pentru persoane vârstnice „Samariteanul Milostiv din comuna Săvinești, județul Neamț.

O delegație a clericilor din Protoieria Cimișlia, Episcopia Basarabiei de Sud, a vizitat luni Protopopiatul Roznov din Arhiepiscopia Iașilor, în scopul înfrățirii parohiilor de pe ambele maluri ale Prutului. Sursa foto: Doxologia.ro

Au mai fost prezenți primarul Daniel Horciu Ana Chele, viceprimarul comunei, alți reprezentanți ai autorităților locale, Brândușa Dumitrache, secretarul comunei, Părintele Paroh Petru Munteanu, Părintele Mihai Meraru și d câțiva consilieri parohiali. Întâlnirea s-a dorit a fi un schimb de experiență, ce are ca obiectiv principal acțiunile social-umanitare destinate persoanelor vârstnice.

Centrul de zi pentru persoane vârstnice „Samariteanul Milostiv” este un proiect pilot pentru județul Neamț. El poate deveni exemplu de bune practici, astfel, ca tot mai multe primării să încheie cu parohii sau cu alte organizații parteneriate pentru susținerea vârstnicilor.

Unul dintre rolurile importante pe care-l are un astfel de centru este cel de combatere a instituționalizării persoanelor aflate la vârste înaintate.

„Am dori ca un astfel de proiect să fie implementat în cât mai multe zone. Mulțumesc, părinților slujitori din Republica Moldova, că ați venit să vedeți ce se întâmplă aici și poate reușim să implementăm astfel de proiecte și între orașele înfrățite. Mulțumesc părintelui protopop, care a adus această frumoasă delegație de peste Prut”, a spus Părintele Petru Munteanu.

Delegația a vizitat și Piatra Neamț, unde s-a întâlnit cu prefectul județului Neamț, Adrian Niță, și cu Ion Asaftei, vicepreședintele Consiliului Județean Neamț.

Ziua s-a încheiat cu vizitarea mănăstirilor Bistrița și Pângărați și a bisericii Parohiei Roznov 1.

„Dumnezeu este Cel care conduce istoria și că Biserica nu va fi biruită nici de porțile iadului”, așa cum a menționat la final Părintele Protopop Bogdan Frăsilă.


Mitropolia Moldovei si Bucovinei, în colaborare cu Mitropolia Basarabiei, desfășoară, prin intermediul Sectorului de Misiune al eparhiei, un proiect de înfrățire a parohiilor de pe cele două maluri ale Prutului.

Proiectul este coordonat de Arhim. Nicodim Petre, consilierul Sectorului de Misiune, Statistică și Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor si de Părintele Neculai Dorneanu, inspector eparhial.

Sursa foto: Doxologia.ro

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente