Retrospectivă: ITO 2019 în gânduri și imagini

A trecut aproape o lună de la ITO 2019 Craiova dar cuvintele „Credință, Nădejde, Dragoste” încă răsună în urechile celor 4.000 de tineri ortodocși din toată lumea.

Într-o privire retrospectivă, participanții transmit fie gânduri calde, optimism și bucuria comuniunii, fie îngrijorarea față de viitorul lor într-o lume care este de multe ori departe de Dumnezeu, dar și reflecții serioase despre cele mai arzătoare subiecte ale societății românești.

Peste toate acestea, evenimentul desfășurat în septembrie la Craiova rămâne unul memorabil. Iată câteva dovezi, în imagini Basilica.ro și mărturii ale participanților.

Emoțiile nu pot fi așternute pe hârtie, dar le port în suflet și aș vrea să transmit mai departe din ceea ce am simțit, pentru că ITO este evenimentul care a demonstrat cu ajutorul oamenilor minunați că tinerii Îl iubesc pe Dumnezeu și că Ortodoxia chiar salvează România!
– Andreea Amalia Dulgheru

Tinerii ortodocși la concert în Piaţa „Mihai Viteazu”. ©Basilica.ro / Raluca Ene

Oamenii ne-au întrebat ce ne-a unit. Credința, nădejdea, dragostea. În și de Dumnezeu, neam, țară. Acestea ne-au unit.
Maria Lăcrămioara Rotărescu

Patriotismul nu are vârstă. ©Basilica.ro / Raluca Ene

«Săracii de voi!» – ne-a strigat acel om care a trecut pe un trotuar din centrul Craiovei pe lângă rândul nostru semiordonat (…) Au fost și oameni care ne-au făcut cu mâna și ne-au zâmbit înapoi. Sau care ne-au ieșit în cale cu un lighean mare plin de gogoși calde, pe motiv că așa se cuvine să-ți întâmpini oaspeții. Au fost oameni care ne-au îmbrățișat, care ne-au felicitat, care ne-au încurajat și ne-au spus că ei cred în noi.
– Maria Lăcrămioara Rotărescu

Coș cu gogoși calde pentru tinerii veniți la ITO, dovada ospitalității craiovenilor. ©Basilica.ro / Raluca Ene

Pentru mine, ITO 2019 a însemnat un adevărat imperiu de binecuvântare și de cunoaștere, un mod prin care am reușit să mă dezvolt și să înțeleg cât de important este să-L am aproape pe Dumnezeu.
– Diana-Cristina Șontică

Cadru de la atelierele de formare ITO 2019. ©Basilica.ro / Raluca Ene

Am zis DA unei întâlniri unde am ridicat o rugă mai presus de oricare alta…, aceea că noi nu Îl vom uita pe Hristos și că prin El vom menține această țară. Pentru mine, ITO a fost o mărturisire că se poate și că întru Hristos vom izbândi.
– Irina Pană

Participanți la ITO în rugăciune. ©Basilica.ro / Raluca Ene

Experiența ITO rămâne una unică, în care mă simt mai aproape de Biserică și de Hristos!
– Mihail Pătrășcanu

PS Ignatie socializează cu tinerii la ITO Craiova. ©Basilica.ro / Raluca Ene

Cel mai reprezentativ moment al ITO a fost procesiunea, atunci când toți am avut ocazia de a intona cântece patriotice și de a striga adevărul: «Ortodoxia salvează Romania!». Acest slogan i-a surprins pe cei ce ne priveau, însă noi am strigat din ce în ce mai mult, sperând ca miile de oameni ce ne-au văzut în aceste zile să vorbească despre acest eveniment și să pornească o dezbatere constructivă, ceea ce lipsește cu desăvârșire în țara noastră.
– Mihail Pătrășcanu


*Mărturiile expuse sunt ale participanților din județele Buzău și Vrancea. Sursă: Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente