Retrospectiva anului 2024 la Editurile Patriarhiei Române: O selecție dintre cele mai relevante apariții

Prezentăm câteva dintre cele mai relevante cărți apărute anul acesta la Editurile Patriarhiei Române. Le-am ales în funcție de relevanța lor pentru publicul larg, dar și pentru contextul Anilor omagial-comemorativi 2024 și 2025.

Anul acesta, la Editurile Patriarhiei Române au apărut numeroase cărți de studii teologice, cărți de cult, viețile și acatistele unor sfinți. Prezentăm în continuare selecția noastră.

Biblia Bartolomeu Anania

Poate că cel mai important eveniment editorial al anului a fost reeditarea Bibliei Bartolomeu Anania, apărută la Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă (foto sus).

Traducerea Sfintei Scripturi realizată de Mitropolitul Bartolomeu Anania a fost publicată cu aprobarea Sfântului Sinod și se remarcă printr-o abordare exegetică riguroasă, oferind o redare fidelă a textului original și comentarii explicative despre contextul cultural al scrierilor și sensul unor termeni.

Teologie

Comori ale Ortodoxiei 

Foto: Tipografia Cărților Bisericești

Editura Basilica a Patriarhiei Române a publicat un volum tematic intitulat „Comori ale Ortodoxiei. Explorări teologice în spiritualitatea liturgică și filocalică”, care cuprinde articolele, meditațiile, conferințele și studiile scrise de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în anii de doctorat și profesorat.

Textele inițiale au fost revizuite și îmbogățite, dar și adaptate pentru a le face accesibile unui public mai larg.

Teologia ortodoxă românească în diaspora

Foto: Tipografia Cărților Bisericești

Tot Editura Basilica a publicat volumul „Teologia ortodoxă românească în diaspora. Misiune și creativitate”, apărut inițial în 2022, la o editură din Paris, în format bilingv: franceză-engleză.

Lucrarea este coordonată de teologul Ciprian Costin Apintiliesei și Preotul Constantin Pogor, care au colectat texte de la autori din Franța, Elveția, Belgia, Regatul Unit, Germania, Portugalia, Australia, Statele Unite ale Americii și România.

„Acest volum este rezultatul eforturilor unei tinere generații de teologi care lucrează și excelează în numeroase instituții de învățământ și de cercetare din întreaga lume”, a subliniat Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale și Meridionale în prefața cărții.

Dicționar de nume și termeni religioși orientali

Foto: Tipografia Cărților Bisericești

„Dicționarul de nume și termeni religioși orientali” realizat de regretatul părinte profesor Nicolae Achimescu a fost publicat la Editura Basilica a Patriarhiei Române „ca un ghid onest și echilibrat pentru creștinii ortodocși care, atrași sau chiar implicați în mirajul ofertei neo-religioase, tind spre formularea facilă a unei viziuni religioase subiective, eclectice ori sincretice”, conform cuvântului introductiv semnat de pr. asist. univ. Valentin Ilie, Director al Centrului de Studii și Dialog Interreligios și Intercultural de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”.

Liturgică

Anuarul liturgic și tipiconal 2025

Foto: Tipografia Cărților Bisericești

Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă a publicat recent „Anuarul liturgic și tipiconal 2025”, care prezintă cu precizie rânduielile liturgice pentru fiecare zi din anul care vine.

Coordonatori ai volumului sunt: Arhim. Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, Arhim. Dosoftei Șcheul, Mare Eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iași, și Arhim. asist. univ. dr. Chiril Lovin, redactor coordonator al departamentului Carte de cult.

Anul 2025 a fost declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române „Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române” și „Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea”.

Slujba Aducerii moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la București

Foto: Tipografia Cărților Bisericești

„Slujba Aducerii moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la București”, apărută la Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă în anul jubiliar 2024, când s-au împlinit 250 de ani de la acest eveniment, a fost alcătuită de Arhim. Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, și aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în iulie 2023.

Anul acesta, în 13 iulie, a avut loc prima celebrare a acestei sărbători recent introduse în Calendarul Ortodox al Bisericii Ortodoxe Române.

Pastorație

Ghidul preotului de caritate

Foto: Basilica.ro

Cartea prezintă sintetic cele mai importante aspecte ale activității preotului de caritate, care activează în spitale și instituții sociale: aspectele teologice, sociologice și pastorale.

„Lucrarea de față este un proiect pilot, care a adus la un loc contribuția  mai multor profesori de teologie, universitari și specialiști în domeniul asistenței sociale, preoți de caritate, precum și tineri cercetători teologi”, scrie, în Cuvântul înainte, Părintele Alin Nica, coordonatorul preoților de caritate din Arhiepiscopia Bucureștilor.

Molitfelnicul preoților de caritate

Foto: Ziarul Lumina

„Molitfelnicul preoților de caritate” a apărut la Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă. Se adresează clericilor din instituțiile de sănătate și se remarcă printr-o structură organizată, clară, oferind texte liturgice specifice.

Elementele de noutate sunt: publicarea unor rânduieli și rugăciuni din cultul altor Biserici Ortodoxe Surori: pentru binecuvântarea unei secții de cardiologie, de pediatrie, de neurologie, de psihiatrie, de oftalmologie, de stomatologie, de ORL; și o serie de rânduieli pe care preotul de caritate le poate oficia în afara paraclisului: de exemplu, rugăciunea pentru cel bolnav sau pentru sfințirea unei plăci comemorative.

Viețile sfinților și rugăciuni 

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou. Viața și minunile ocrotitorului Bucureștilor

Foto: Tipografia Cărților Bisericești

Cartea „Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou. Viața și minunile ocrotitorului Bucureștilor” a fost reeditată atât în limba română, cât și în alte 7 limbi: engleză, franceză, germană, greacă, italiană, rusă și spaniolă.

Ediția a fost coordonată de Arhim. Clement Haralam, mare eclesiarh al Catedralei Patriarhale, și Ierod. Macarie Grigoriu, administratorul Catedralei Patriarhale.

Acatiste și rugăciuni către Sfinții tămăduitori

Foto: Tipografia Cărților Bisericești

Cartea, destinată tuturor celor în suferință trupească sau sufletească, include acatistele mai multor sfinți: Sf. Doctori fără de Arginți Cosma și Damian din Asia, Sf. Mc. Doctori fără de arginți Chir și Ioan, Sf. Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, Sf. Mc. Trifon, Sf. Cuv. Mc. Efrem cel Nou, Sf. Ier. Nectarie de la Eghina și Sf. Ier. Luca al Crimeei.


Cărțile pot fi achiziționate prin intermediul site-ului Tipografiei Cărților Bisericești, cartibisericesti.ro, de pe colportaj.ro sau prin comandă la [email protected], [email protected] sau la numărul de telefon 021.335.21.29.

Foto credit: Tipografia Cărților Bisericești


Știri recente