„Anuarul liturgic și tipiconal 2025”, cu rânduielile bisericești zilnice, a fost publicat

Anuarul liturgic și tipiconal 2025 a apărut la Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă. Volumul cuprinde cu precizie rânduielile pentru fiecare zi din an.

Rânduielile prezentate se referă la sărbătorile zilnice și la conținutul slujbelor, la posturi și dezlegări.

Coordonatori ai volumului sunt: Arhim. Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, Arhim. Dosoftei Șcheul, Mare Eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iași, Arhim. asist. univ. dr. Chiril Lovin, redactor coordonator al departamentului Carte de cult.

Anul 2025 a fost declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române „Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române” și „Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea”.

Un secol de la înființarea Patriarhiei Române

Într-un context marcat de Marea Unire din 1918, Patriarhia Română a luat naștere la 4 februarie 1925, ca o realizare bisericească națională, confirmată de Patriarhia Ecumenică. Omagiul adus Centenarului este strâns legat de istoria poporului român, de aspirațiile lui de unitate și libertate.

„Patriarhia Română nu a fost doar o instituție administrativă, ci și un simbol al unității naționale, spirituale și culturale. Prin eforturile sale, Biserica Ortodoxă Română a sprijinit Ortodoxia balcanică și orientală, contribuind la salvarea multor așezăminte bisericești și la păstrarea credinței ortodoxe în vremuri dificile”, a notat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în cuvântul introductiv al volumului.

Dascăli ai credinței și rugători în cer

Duhovnicii și mărturisitorii români din secolul al XX-lea, canonizați de Biserică, vor fi proclamați oficial în contextul Centenarului Patriarhiei Române.

„Sfântul Sinod a hotărât proclamarea oficială a unor sfinți duhovnici și mărturisitori ortodocși români din timpul regimului comunist. Acești sfinți au fost canonizați pentru modul lor de a-și păstra credința și demnitatea creștină în fața opresiunii.”

„Ei au arătat că adevărata credință transcende orice ideologie politică și se manifestă prin iubirea smerită, milostivă a aproapelui și prin trăirea vieții sfinte în Hristos”, a scris Patriarhul Daniel.

Icoana sfinților români

Anuarul liturgic și tipiconal 2025 prezintă și informații legate de organizarea canonică și administrativă a Bisericii Ortodoxe. Icoana cu reprezentarea sfinților români, ilustrată pe coperta volumului, este realizată de curând, incluzându-i și pe sfinții recent canonizați. Icoana este pictată ca o expresie a moștenirii spirituale; un îndemn la continuitatea credinței strămoșești și la apărarea virtuților și valorilor creștinești.

Lucrarea poate fi achiziționată prin intermediul site-ului Tipografiei Cărților Bisericești, cartibisericesti.ro, de pe colportaj.ro și prin comandă la [email protected], [email protected] sau la numărul de telefon 021.335.21.29.

Foto credit: Tipografia Cărților Bisericești


Știri recente