Resurse digitale pentru pelerinii Sfântului Dimitrie cel Nou

Desaga pelerinului nu mai este la fel ca în trecut. Are probabil formă de rucsac, iar cărțile de rugăciune sunt adesea ecrane. Important e să fie utilizate, indiferent de suport.

Basilica.ro vine în ajutorul citiorilor cu o selecție de resurse digitale pentru aceste zile de pelerinaj.

Viața

Se cunosc puține date biografice despre Sfântul Dimitrie cel Nou. A trăit în secolul 13 în satul Basarabi în actuala Bulgarie. A fost păstor de vite pe valea Lomului. A intrat de tânăr în monahism, la mănăstirea din apropierea satului său, amenajată într-o peșteră. Citește mai multe în Secțiunea Calendar Ortodox.

Așa cum viața Cuviosului Dimitrie este puțin cunoscută, moaștele sale ar fi rămas la fel, dacă nu erau descoperite în mod minunat. La mult timp de la trecerea sa la cele veșnice, apa Lomului a crescut atât de mult încât a luat cele două pietre unde s-a așezat cuviosul înainte de moarte, precum și trupul lui. Potrivit sinaxarelor, Dumnezeu a descoperit în mod minunat sfintele moaște. Sfântul s-a arătat în vis fiicei unor oameni credincioși care pătimea de duh necurat. El i-a arătat locul unde se află sfintele moaște și i-a promis vindecare, dacă părinții ei le vor scoate din apă.

O vreme, cinstitele moaște au stat la Basarabi, iar în 1774 au fost aduse în Catedrala Mitropolitană (acum Patriarhală) din București, cuviosul fiind cinstit drept ocrotitorul spiritual al Capitalei.

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor nu trebuie confundat cu Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

Troparul

Troparul Sfântului Dimitrie cel Nou – Glas 8:
Întru tine, părinte, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; şi lucrând, ai învăţat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci, să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Preacuvioase Părinte Dimitrie, duhul tău.


Acatistul

Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă pune la dispoziție în mod gratuit, integral, cartea Viața, Acatistul și Paraclisul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor. Descarcă PDF.


Vezi și alte Rugăciuni la vreme de boală şi necaz (PDF).

Documentar

Un documentar Trinitas TV despre Viața și minunile Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor:

Cărți

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente