Resurse: Ce poți citi despre Sfântul Neofit Cretanul, canonizat recent de Biserica Ortodoxă Română

Sfântul Neofit Cretanul a fost canonizat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pe 28 octombrie 2022, iar proclamarea canonizării a fost făcută pe 21 mai 2023 la hramul istoric al Catedralei Patriarhale.

Vă propunem o serie de cărți din care vă puteți contura un portret al Sfântul Ierarh Martir Neofit Cretanul, mitropolitul Țării Românești.

Jurnalul de călătorie întocmit de Sfântul Neofit Cretanul cuprinde date istorice, etnografice și geografice culese din vizitele sale canonice. Volumul a fost publicat în 1748 la București și ilustrează erudiția de care a dat dovadă ierarhul.

„Șerban Cantacuzino, Antim Ivireanul și Neofit Cretanul – Promotori ai limbii române în cult” este numele volumului care marchează împlinirea a 325 de ani de la tipărirea Bibliei lui Şerban Cantacuzino (Bucureşti, 1688), a 300 de ani de la editarea Liturghierului românesc şi a Molitfelnicului de către Sfântul Antim Ivireanul (Târgovişte, 1713) şi a 275 de ani de la alegerea în scaunul mitropolitan al Ţării Româneşti a lui Neofit Cretanul, promotor al introducerii limbii române în cult.

Pentru persoanele care doresc să lectureze viața Sfântului și să se roage în particular citind Acatistul său, a fost publicată broșura cu Viaţa şi Acatistul Sfântului Ierarh Martir Neofit Cretanul, Mitropolitul Țării Românești.

O altă carte despre Sfântul Neofit Cretanul este slujba scrisă pe notație psaltică. Publicația se adresează în special cunoscătorilor notației psaltice, dar și celor pasionați această muzică.

Textul slujbei Sfântul Ierarh Neofit Cretanul aprobat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române poate fi o lectură folositoare pentru cei care doresc să afle cum au fost transpuse virtuțile și viața sfântului în cultul liturgic.

Arhimandritul Nectarie Șofelea, starețul Mănăstirii Radu Vodă din București, a redactat un volum în care este cuprinsă viața și activitatea „Sfântului Neofit Cretanul, Mitropolitul Țării Românești” între 1738 și 1753. Prin lecturarea acestui volum se poate crea o imagine clară a personalității Mitropolitului Neofit Cretanul.

Citește aici mai multe despre Sfântul Ierarh Martir Neofit Cretanul, Mitropolitul Țării Românești.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene

Comentarii Facebook


Știri recente