Resfințirea bisericii parohiei Pietrișurile, Jud. Iași

Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, va resfinți duminică, 2 septembrie, Biserica ‘Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil’ din parohia Pietrișurile-Costești, Protopopiatul Pașcani, județul Iași, după cum ne informează Ziarul Lumina.

Sfântul lăcaș datează din anul 1814, fiind ctitorit de boierul Ioan Strat Paharnicul (1767-1842), al cărui mormânt se află în naos, având o piatră funerară cu stemă domnească. În anul 2010 au început lucrările de consolidare ale sfântului lăcaș: au fost refăcuți pereții exteriori și tencuiți cu praf de marmură, a fost schimbată tabla de pe acoperiș, a fost înlocuită tâmplăria, a fost adăugat un pridvor nou, pictat în tehnica acrilic de către pictorul Vlad Anuța din Botoșani, s-a restaurat catapeteasma, s-au achiziționat străni sculptate în lemn de stejar și obiectele necesare sfintelor slujbe. Lucrările de consolidare și înfrumusețare au fost finalizate la începutul anului 2012. Între anii 2006-2007 a fost ridicată casa parohială, iar între anii 2008-2009 s-a construit un așezământ social. În casa socială sunt organizate atât praznicele pentru cei adormiți, cât și activitățile catehetice pentru tinerii și copiii din parohie. Programul liturgic dedicat resfințirii bisericii din Pietrișurile va începe sâmbătă, 1 septembrie, cu slujba Vecerniei unită cu Litia. La final, va avea loc premierea copiilor care s-au înscris la concursul ‘Îmi place să citesc’, lansat în parohia Pietrișurile la începutul lunii iulie.

‘La acest concurs s-au înscris 20 de copii, acest lucru dovedindu-ne utilitatea acestei campanii, întrucât foarte puțini tineri sunt atrași de lectură în zilele noastre. Copiii vor primi premii constând în cărți’, a relatat pr. paroh Gheorghe Muraru.

Comentarii Facebook


Știri recente