Resfințirea bisericii din Telești

În ziua prăznuirii Soborului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a oficiat slujba Sfintei Liturghii cu prilejul resfințirii Bisericii din Parohia Telești, cu hramul „Sfinții Voievozi”. Constuită între anii 1909-1919, sfântul lăcaș a fost sfințit la data de 13 septembrie 1919 de către preasfințitul Alexie Șerban Craioveanu, Episcop vicar al Episcopiei Râmnicului.

Credincioșii gorjeni au venit în număr mare în localitatea Telești din Protoieria Târgu Jiu Nord, pentru a lua parte la slujba de resfințire a Bisericii „Sfinții Arhangheli”. Evenimentul a avut loc la finele săptămânii trecute, în ziua prăznuirii Sfinților Arhangheli, fiind împlinit de prezența IPS Părinte Mitropolit Irineu, care a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, după cum ne-a transmis Prof. Vasile Gogonea.

„Îngerul păzitor ne povățuiește să privim cu nădejde spre Dumnezeu”

Evenimentul resfințirii Bisericii „Sfinții Arhangheli” din Telești a fost încununat prin cuvântul de învățătură al IPS Părinte Irineu. În acest context, Mitropolitul Olteniei a vorbit despre locul sfinților îngeri în iconomia mântuirii și despre rolul lor oblăduitor în viața creștinilor botezați. „Să ne amintim încă din lumea aceasta de îngerul păzitor și să-i ascultăm întotdeauna glasul! El ne scoală noaptea la rugăciune și ne îndeamnă să cinstim permanent Sfânta Biserică și Sfânta Cruce. La vreme de întristare, îngerul păzitor ne povățuiește să privim cu nădejde spre Dumnezeu și să ne rugăm mai mult. În lumea aceasta, poate avem prieteni mai apropiați sau mai îndepărtați sau poate nu avem deloc, dar cel care ne este cu adevărat prieten și ne vrea numai binele, fără să ceară ceva de la noi, este îngerul păzitor. Deci, să-l ascultăm pe îngerul păzitor și întotdeauna să-i urmăm sfatul, ca el să se bucure și să vorbească înaintea lui Dumnezeu despre noi, căci îngerii din ceruri pururea văd Fața Părintelui Ceresc (cf. Mt. 18, 10)”, a spus IPS Părinte.

Distincții pentru ostenitori

La rândul său, pr. protoiereu Bălan Dumitrașcu Cosmin a dat citire actului de resfințire, amintind pe scurt istoricul sfântului lăcaș de închinare. Din partea parohiei a luat cuvântul preotul paroh Buzuloiu Vasile, care a mulțumit IPS Părinte Mitropolit pentru darul făcut parohiei Telești. Pentru osteneala depusă în finalizarea lucrărilor de restaurare, pr. Buzuloiu a fost ridicat la rangul de iconom. „Dumnezeu a rânduit ca în această frumoasă zi, IPS Irineu să binecuvânteze resfințirea acestui sfânt lăcaș cu hramul „Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil”, pe care îi și cinstim la zi de sărbătoare ca pe niște ocrotitori ai parohiei noastre. Această sărbătoare încununează munca noastră de câțiva ani, oferindu-ne totodată speranța de a duce la înfăptuire și alte lucrări frumoase pentru parohia noastră”, a spus pr. paroh. Printre cei care au sprijinit lucrarea de restaurare a bisericii s-au numărat: Romulus Bâldea, primarul localității, Sabin și Florian Cornoiu, aceștia primind din partea Centrului Eparhial de la Craiova gramate de mulțumire.

După ce a fost restaurată în 1974 și s-au efectuat reparații capitale în 1979 și în 2001, sub directa păstorire a preotului paroh Cornoiu Gheorghe, biserica din Telești a intrat într-un amplu proces de restaurare, în perioada 2012 și 2013, sub păstorirea pr. Vasile Buzuloiu. Întreaga lucrare s-a realizat cu sprijinul finaciar al Primăriei Telești și al enoriașilor din parohie.

Comentarii Facebook


Știri recente