Resfințirea bisericii din Mercheașa, Protopopiatul Rupea

Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a resfințit duminică, 17 octombrie, biserica din Mercheașa, Protopopiatul Rupea, și a oficiat Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi la altarul rezidit al lăcașului de cult, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania.

Sărbătoarea a încununat anii de trudă pe care credincioșii din Mercheașa i-au dus cu vrednicie alături de preotul paroh, protopopul Nicolae Palmeș, iar actele de cinstire oferite la final au recunoscut meritele celor care au contribuit esențial la înfrumusețarea bisericii parohiale.

Resfințirea Bisericii ‘Sfântul Nicolae’ din localitatea Mercheașa, județul Brașov, a fost un bun prilej pentru fiii satului de a se reîntoarce din toate colțurile țării și chiar din străinătate în locurile natale și să întregească pentru câteva zile comunitatea aflată în sărbătoare. Pregătirile pentru resfințirea lăcașului de cult care veghează de veacuri locurile pitorești din zonă au început din timp. Tinerii, bătrânii și copiii au îmbrăcat, din nou, cu mândrie, costumele populare, iar flăcăii satului l-au întâmpinat pe Mitropolitul Ardealului cu trăsura și cu o suită de călăreți. Sutele de credincioși au participat apoi la târnosirea bisericii în cele patru laturi, urmată de rezidirea altarului, așezarea moaștelor și a hrisovului în piciorul Sfintei Mese, ungerea acesteia cu Sfântul și Marele Mir și celelalte rânduieli liturgice prin care s-au sfințit pictura și icoanele de pe catapeteasmă. Din soborul de preoți au făcut parte exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Sibiului, arhimandritul Visarion Joantă, starețul Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, arhimandritul Ilarion Urs, protopopul de Făgăraș, părintele Ioan Ciocan, protopopul de Mediaș, părintele Doru Gâdea, protopopul de Rupea și parohul bisericii, părintele Nicolae Palmeș, precum și alți slujitori ai Sfintelor Altare din parohiile din zonă. Printre autoritățile prezente s-au numărat primarul comunei Homorod, Marcel Pelei, alături de primarul orașului Rupea, Flavius Dumitrescu, și de alți primari și consilieri locali ai comunelor din zona Rupea. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de elevi ai Liceului Teologic ‘Sfântul Constantin Brâncoveanu’ din Făgăraș, dirijat de prof. Gheorghe Malene.

Roadele cuvântului dumnezeiesc

În cuvântul de învățătură, Înalt Preasfințitul Mitropolit Laurențiu a vorbit credincioșilor despre importanța momentului în care o biserică este sfințită, pentru că devine loc sfințit și sfințitor, iar altarul rezidit simbolizează mormântul Învierii, pe care credincioșii au posibilitatea să-l sărute în ziua de sfințire. Apoi, Mitropolitul Ardealului a prezentat Evanghelia cu Pilda Semănătorului și tâlcuirea ei făcută de Însuși Mântuitorul pentru Apostoli, prezentând modelul creștinului în care sămânța cuvântului dumnezeiesc a adus roade. ‘Sămânța care a căzut pe pământ a adus rod, care este răspunsul la iubirea lui Dumnezeu, stăruința noastră în credință, prin smerenie. Prima calitate, prima virtute pe care trebuie s-o aibă un creștin este aceea de a fi smerit în fața lui Dumnezeu, de a-I mulțumi lui Dumnezeu pentru toate darurile Sale și de a-L lăsa pe El să lucreze în el. Atunci, Dumnezeu ne ferește de ispite și de patimile lăuntrice, pentru c-au fost zdrobite’, a spus Înalt Preasfințitul Mitropolit Laurențiu.

Pictată pentru prima oară

La final, Părintele Mitropolit a oferit acte de cinstire Consiliului Parohial și Adunării Parohiale, primarului și Consiliului local al comunei Homorod și familiei Călin și Olga Valentini. Înalt Preasfințitul Laurențiu a primit din partea părintelui protopop Nicolae Palmeș o icoană a Sfântului Nicolae și un tablou cu Biserica ‘Sfântul Nicolae’ din Șcheii Brașovului. Sărbătoarea de la Mercheașa s-a încheiat la căminul cultural din localitate, cu agapa frățească și un program folcloric.

Biserica ‘Sfântul Nicolae’ din Mercheașa a fost zidită la 1823 pe locul unei biserici de lemn. Lăcașul de cult a fost construit din piatră și cărămidă, în stil transilvănean. Așezată pe un deal din sat, biserica este un adevărat centru spiritual și o vatră românească. În ultimii ani, biserica a fost renovată la exterior și interior, s-au schimbat acoperișul, geamurile, mobilierul, catapeteasma, iar în 2006 a fost pictată pentru prima oară de Victor Boarță din Câmpulung Muscel. ‘Sfântul Nicolae, ocrotitorul bisericii și al satului, ne-a ajutat în toate aceste lucrări și i-a adus pe bunii noștri credincioși, mulți plecați în alte colțuri ale țării, să ofere obolul lor’, ne-a mărturisit părintele paroh Nicolae Palmeș.

Comentarii Facebook


Știri recente