Republica Moldova: Sfântul Pantelimon a fost sărbătorit la viitoarea Catedrală din Cahul

Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a slujit marți pe șantierul Catedralei „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” din Cahul.

Viitoarea catedrală își serbează hramul anual în data de 9 august, potrivit calendarului nerevizuit respectat în Mitropolia Basarabiei.

După Sfânta Liturghie, ierarhul a vorbit despre viața Sfântului Pantelimon, doctor fără de arginți, care a fost educat în primii ani ai vieții de o mamă credincioasă, dar, plecând de tânără la Domnul, copilul a rămas în grija tatălui, care nu era creștin.

De la „puternic ca un leu” la „întru totul milostiv”

Primul nume primit de Sfânt a fost „Pantoleon” care însemna „puternic ca un leu” însă după convertirea la creștinism a fost numit Pantelimon adică „întru totul milostiv”. Sfântul Pantelimon s-a convertit la creștinism după întâlnirea cu bătrânul preot Ermolae din Nicomidia.

Preasfinția Sa a menționat că Sfântul Pantelimon este numit „doctor fără de arginți” deoarece vindeca oamenii fără să pretindă ceva în schimbul tratamentului.

Episcopul Basarabiei de Sud a spus că Sfinții sunt modele de urmat pentru că „au trecut prin lumea aceasta, știu greutățile și ispitele prin care trec oamenii și pot să ne facă puternici, mărturisitori ai credinței în Hristos. Prin credința și dreapta viețuire a noastră, așa cum a făcut și Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, îi aducem pe cei necredincioși la dreapta credință”.

„Să alergăm cu nădejde și credință la Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, pentru că el a aflat har înaintea lui Dumnezeu și așa cum în timpul vieții sale a vindecat pe mulți de multe boli, a înviat pe cei morți și pe noi ne poate învia din moartea păcatului, ne poate izbăvi și învia de mușcătura șarpelui celui viclean” a îndemnat episcopul.

La eveniment au fost prezenți atât Consulul General al României la Cahul, cât și Primarul municipiului.

Foto credit: Episcopia Basarabiei de Sud

Comentarii Facebook


Știri recente