Republica Moldova | Cimitirul eroilor români de la Mana va fi restaurat

Cimitirul românesc de la Mana, raionul Orhei, va fi restaurat, anunţă cotidianul Timpul din Republica Moldova.

Necropola din Orhei adăposteşte mormintele a 16 soldaţi români care au căzut pe câmpul de luptă în Al doilea Război Mondial.

Informația a fost făcută publică de președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din cadrul Parlamentului României, Constantin Codreanu, care a formulat o întrebare în acest sens Ministerului Apărării Naţionale.

De asemenea, în răspunsul adresat, MApN evidenţiază că va întreprinde „toate măsurile necesare reabilitării mormintelor celor patru eroi români identificaţi în cimitirul ortodox din Baimaclia”, judeţul Tighina, astăzi raionul Căuşeni.

„Cu prilejul primei misiuni ce va fi organizată în Republica Moldova, în vederea realizării proiectului Cimitirului de onoare românesc de la Mana, raionul Orhei, specialiștii instituției vor întreprinde toate demersurile necesare fundamentării acestui proiect, respectiv: recunoașterea în teren în vederea stabilirii categoriilor de lucrări necesare și a costurilor implicate, precum și relaționarea cu autoritățile locale abilitate în vederea stabilirii avizelor necesare”, se menţionează în răspunsul Ministrului Apărării remis deputatului Constantin Codreanu.

În cimitirul din Baimaclia au fost identificaţi patru militari români:

  • sublocotenent în rezervă Nicolae Miimlache, Regimentul 67 Infanterie, decedat la 20.07.1941;
  • sergent Alexandru Turcu, Regimentul 67 Infanterie, decedat la 19.07.1941;
  • sergent Andrei Macinereanu, Regimentul 67 Infanterie, decedat la 19.07.1941;
  • soldat Alexandru Nisipeanu, Regimentul 67 Infanterie, decedat la 19.07.1941.

Biserica şi eroii naţionali

Biserica Ortodoxă Română preţuieşte eroii naţionali, iar Catedrala Mântuirii Neamului are hramul principal Înălţarea Domnului, zi în care sunt pomeniţi eroii români din toate timpurile.

Catedrala este „un simbol spiritual naţional”, dedicat eroilor neamului, care „prin jertfa lor”,  după cum spunea Patriarhul României în 15 septembrie, „au dus la învierea neamului ca realizare a unităţii, a reîntregirii poporului român şi a formării statului naţional român”.

De asemenea, cu prilejul sfinţirii catedralei în piciorul Sfintei Mese a fost aşezată o listă cu numele tuturor eroilor români cunoscuți.

Cele 1684 pagini ale secţiunii cuprind numele, prenumele, funcţia şi războiul în care „s-au jertfit, de-a lungul istoriei noastre, pentru apărarea patriei şi a credinţei ortodoxe strămoșești, pentru libertatea şi demnitatea poporului român”.

Foto credit: MApN

Comentarii Facebook


Știri recente