Reciclarea construiește biserici: exemplul unor greci

Comunitatea din suburbia Efkarpia a Tesalonicului a găsit o metodă inedită pentru a sprijini financiar construcţia lăcaşului de cult ocrotit de Sf. Irina din Hrisovalanti: reciclarea.

Locuitorii zonei reciclează aparate electrice vechi, uleiul de bucătărie și diverse materiale precum hârtia și metalele, strângând astfel bani pentru construirea bisericii.

Toate materialele sunt aduse la biserică şi apoi transferate la un centru specializat în reciclare.

Până în prezent au fost strânşi peste 25.000 euro din reciclare, în condiţiile în care o tonă de ulei este valorificată la 300 euro.

Biserica din Tesalonic a fost subiectul unui reportaj realizat de Televiziunea ERT din Grecia, difuzat în data de 27 martie 2019.

Deși ideea înființării noii parohii închinate Sfintei Irina din Hrisovalanti a apărut în 1992, piatra de temelie a bisericii a fost aşezată în aprilie 2003 de Mitropolitul Dionisie.

Patru ani mai târziu, în decembrie 2007, Mitropolitul Varnava de Neapole a sfinţit un paraclis aflat la subsolul bisericii.

Un alt aspect inedit legat de biserica din Tesalonic este cel al materialelor folosite, lăcaşul de cult aflat în construcţie fiind ecologic.

Un alt proiect bisericesc care se înscrie în seria inițiativelor ecologice promovate mai ales de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu și Patriarhia Ecumenică este cel din Siriaki-Kisamos, Creta.

Biserica Sfântul Nichifor Leprosul din Creta este primul lăcaş de cult din Grecia autonom 100% din punct de vedere energetic.

Foto credit: Public domain

Comentarii Facebook


Știri recente