Recepţia lucrărilor de consolidare, reabilitare şi modernizare a Palatului Episcopal din Galaţi

Începând cu finele anului 2012, Arhiepiscopia Dunării de Jos a demarat ample lucrări de construcție în cadrul proiectului intitulat „Consolidarea, reabilitarea și modernizarea palatului episcopal – „Muzeul istoriei, culturii și spiritualităţii creştine de la Dunărea de Jos”.

Lucrările de consolidare, restaurare şi modernizare au fost necesare datorită gradului avansat de deteriorare a edificiului construit în perioada 1897-1900 și clasificat ca monument istoric.

Sfinţit la 8 septembrie 1901, Palatul avea pe lângă reşedinţa şi cancelaria eparhială, o capelă, două camere regale, dar şi alte săli pe care restauratorul le-a refăcut după forma iniţială.

Conform legislaţiei în vigoare, la data de 25 septembrie a.c. au fost demarate procedurile de recepţie a lucrărilor de construcţie – montaj din cadrul proiectului european de restaurare a Palatului Episcopal.

În debutul evenimentului de astăzi, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a săvârşit cuvenita slujbă de mulţumire în capela restaurată a Palatului, în prezenţa membrilor comisiei de recepţie şi a celorlalţi invitaţi, după cum ne-a transmis Pr. Gabriel Molocea.

De asemenea, au participat şi reprezentanţi ai proiectantului SC „RomLotus” SRL, Galaţi şi constructorului SC „Dedal – Bahamat” SRL, Galaţi.

La final, a fost vernisată o expoziţie fotografică şi un film documentar care au ilustrat principalele etape ale lucrărilor.

Consolidarea, reabilitarea şi amenajarea clădirii Palatului Episcopal va permite ca activitatea desfășurată până în prezent – aceea de muzeu – să continue prin Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos.

Comentarii Facebook


Știri recente