Rânduielile Postului Mare

Postul Sfintelor Paști este o perioadă a pocăinței. În tot acest timp întreg spațiul eclezial se schimbă, de la rânduiala slujbelor și până la culoarea veșmintelor liturgice. Astfel, doar în Postul Mare acoperămintele cu care se înveșmântează biserica, începând cu Sfânta Masă, și până la odăjdiile preoțești sunt de culoarea neagră sau de culoare închisă.

„În perioada Postului Mare întreaga Biserică îmbracă o haină a smereniei, a doliului, a pocăinței. Sunt înlocuite perdelele albe, draperiile și mai ales acoperămintele de pe Sfânta Masă și de pe celelalte mese din cadrul Bisericii tocmai pentru ca ambianța din Biserică să fie cea care ne ajută spre smerenie, spre pocăință. Vom face metanii și ne vom pregăti deja de acum până la Paști pentru ca urcând Dealul Golgotei să vedem deja Lumina Învierii”, a explicat Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului.

Culoarea acoperămintelor din Biserici și a veșmintelor preoțești se schimbă în noaptea Învierii Domnului nostru Iisus Hristos.

Comentarii Facebook


Știri recente