Râmnicu Vâlcea | Memorial dedicat Preotului Dumitru Bălașa – mărturisitor al Ortodoxiei în perioada comunistă

Memorialul Preot Dumitru Bălașa „Patriarhul de Drăgășani”, ajuns la a treisprezecea ediție, a avut loc lunea aceasta în Sala Iosif Episcopul a Casei Sfântul Ierarh Calinic din cadrul Centrului eparhial din Râmnicu Vâlcea.

Manifestările au debutat cu slujba de pomenire a părintelui Dumitru Bălașa. Au urmat evocarea personalității, a operei științifice și activității sale de cercetare, de către cei care l-au cunoscut și l-au sprijinit în proiectele desfășurate: preoți, profesori universitari, oameni de cultură, informează site-ul Eparhiei.


2017 – Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română


În cadrul evenimentului din 31 iulie 2017, Pr. Ștefan Zară, Consilier Cultural al Arhiepiscopiei Râmnicului, a transmis cuvântul de binecuvântare al IPS Varsanufie, intitulat Părintele Dumitru Bălașa – mărturisitor al Mântuitorului Hristos în perioada ateismului roșu.

În mesajul adresat, Chiriarhul Râmnicului a subliniat faptul că Părintele Dumitru Bălașa a fost unul dintre preoții cei mai activi în plan misionar și cultural din Vâlcea și mărturisitor al adevărului, în acea perioadă grea pentru Biserica noastră.

Ierarhul a evidențiat faptul că preotul comemorat reprezintă un exemplu pentru toți clericii.

Înainte de a fi cercetător, istoric și folclorist, Părintele Dumitru Bălașa a fost preot și lucrul acesta a fost prioritar în viața sfinției sale. El este un exemplu strălucit de preot misionar ce trebuie urmat astăzi de către orice preot de parohie. A împletit în chip admirabil activitatea cărturărească cu cea misionar-pastorală, neuitând nicio clipă că este slujitor al lui Dumnezeu și al semenilor săi, a spus Înaltpreasfinția Sa.

Binecuvântăm cu părintească dragoste pe toții participanții la această a XIII-a ediție a Memorialului Pr. Dumitru Bălașa, rugându-l pe Bunul Dumnezeu să ne întărească pe toți în mărturisirea adevărului, așa cum a făcut-o Pr. Dumitru Bălașa, a concluzionat IPS Varsanufie.

Comentarii Facebook


Știri recente