Arhiepiscopul ales Atanasie al Marii Britanii și Irlandei de Nord a vorbit într-un interviu acordat Radio Chișinău despre provocările noii eparhii.
Preasfinția Sa a fost întrebat despre ce reprezintă noua demnitate în care a fost ales și care sunt provocările pe care le așteaptă.
„Este o sarcină care mă responsabilizează foarte mult. E un nou început pentru realitatea Bisericii Ortodoxe Române în diaspora și, într-un fel, retrăiesc ceea ce s-a întâmplat aici, în Italia, cu 17 ani în urmă, când, în 2007 s-au pus începuturile, prin înființarea Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei”.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales pe Preasfințitul Părinte Atanasie în demnitatea de Arhiepiscop Ortodox Român al Marii Britanii și Irlandei de Nord, în luna octombrie 2024.
„Trebuie să pornesc la același drum, poate puțin mai complex, într-o realitate care este anglo-saxonă, într-o realitate care poate nu este la fel de caldă ca cea din Italia sau din țările, să zicem așa, bazinului mediteranean, dar care găzduiește o comunitate foarte călduroasă, care este cea românească, unde sunt 1.500.000 de români, conform statisticilor”, a subliniat Preasfinția Sa.
„Asta ne responsabilizează foarte mult, mai ales că o treime dintre aceștia, adică aproape 500.000, se află în zona metropolitană a Londrei, fiind un oraș care reprezintă o provocare în tot ce înseamnă pastorație, din cauza că numărul parohiilor trebuie să crească în viitorul apropiat și tot ce înseamnă misiunea și implicarea Bisericii în realitatea locală și în comunitățile care au crescut exponențial în ultimii câțiva ani”.
„Este ceva nou, dar șansa și bucuria este că am reușit să fac acest parcurs în Italia. Poate fiind conjunctura altfel, dar imaginele de ansamblu fiind aceleași”, a concluzionat ierarhul.
Parohiile din Marea Britanie
Arhiepiscopul ales Atanasie a vorbit și despre parohiile și misiunile din Marea Britanie, al căror număr și-a propus să îl crească.
„La ora actuală avem 70 de parohii, dar bucuria este că avem, probabil, încă în jur de 20 de misiuni, adică localități în care se slujește și care au perspectiva de a deveni, în viitorul apropiat, parohii depline”.
„Ceea ce s-a făcut în Marea Britanie a fost o muncă misionară deosebită, de aceea apreciez și mă copleșește efortul preoților noștri din Marea Britanie, care, în marea lor parte, pe lângă faptul că slujesc la biserică sâmbăta și duminica, de luni până vineri, sunt la muncă”, a precizat Preasfinția Sa.
„Odată cu venirea noastră acolo, bineînțeles că vom încerca să creștem numărul acestor parohii, să încercăm, dezideratul este, mai ales în zona metropolitană a Londrei, dar și în marile în marile orașe, să încercăm să deschidem un număr mai mare de parohii, ca să putem să răspundem necesităților pastorale ale credincioșilor”.
Preasfinția Sa a evidențiat lipsa lăcașurilor de cult proprii și costurile mari ale chiriilor din Mare Britanie.
De asemenea, printre dezideratele noului ierarh se numără deschiderea unei școli confesionale românești la Londra, „pe modelul a tot ce înseamnă imigrație europeană”.
Interviul a fost realizat de Elena Postelnicu, corespondent Radio România la Roma, și poate fi ascultat integral aici.
Foto credit: Mănăstirea Putna